Na hlavný obsah

Odvetné údery USA na ciele v Iraku a Sýrii si vyžiadali najmenej 45 obetí

Sýrska armáda hovorí aj o civilných obetiach.

Pri piatkových amerických úderoch zomrelo na východe Sýrie najmenej 29 členov proiránskych milícií, uviedla v sobotu (3. 2.) podľa agentúry AFP mimovládna Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR).

Sýrske úrady oznámili, že americké útoky spôsobili smrť civilistom aj vojakom, no počet neuviedli.

Spojené štáty o obetiach úderov na Sýriu a Irak neinformovali. V Iraku pri nich podľa tamojšej vlády prišlo o život 16 ľudí, vrátane niekoľkých civilistov, a 36 ďalších utrpelo zranenia.

Organizácia SOHR, ktorá sídli v Británii a monitoruje dianie v Sýrii pomocou siete spolupracovníkov, na svojich stránkach uviedla, že americké bombardovanie takmer troch desiatok pozícií proiránskych milícií v governoráte Dajr az-Zaur na východe Sýrie si vyžiadalo 29 mŕtvych, vrátane deviatich Sýrčanov, šiestich Iračanov a šiestich Libanončanov. V obavách pred ďalšími údermi utiekli z oblasti desiatky rodín, dodala SOHR.

Velenie americkej armády na Blízkom východe (CENTCOM) v piatok uviedlo, že americká armáda zasiahla v Sýrii a Iraku 85 cieľov spojených s iránskymi revolučnými gardami a ich spriaznenými miestnymi milíciami. Podľa CENTCOM išlo okrem iného o veliteľské a kontrolné operačné stanovištia, sklady rakiet, bezpilotných lietadiel a munície.

Odveta za smrť vojakov

Údery boli odvetou za útok dronom na americkú základňu v Jordánsku pri sýrskych hraniciach, pri ktorom minulú nedeľu (28. 1.) zomreli traja americkí vojaci.

Americké údery odsúdil už v noci vojenský hovorca irackého premiéra, podľa ktorého išlo o porušenie irackej suverenity. Sýrske ministerstvo obrany v sobotu americké útoky označilo za „do očí bijúcou agresiou“. A uviedlo, že pôsobenie amerických jednotiek v častiach Sýrie je „okupácia, ktorá už nemôže pokračovať“.

Tiež sýrske ministerstvo zahraničia podľa agentúry Reuters odsúdilo americké nočné údery a uviedlo, že tým Spojené štáty „veľmi nebezpečne lejú olej do ohňa“ v konflikte na Blízkom východe.

Sýrska agentúra SANA napísala, že „americké akcie destabilizujú región opakovanými útokmi v Jemene, Sýrii a Iraku“ a „slepo podporujú izraelskú okupáciu“ palestínskych území.

Situácia sa vyhrocuje

Podľa niektorých zdrojov americká armáda v noci zasiahla v Iraku aj pozície skupiny Katáib Hizballáh, ktorá je súčasťou ozbrojeného hnutia Islamský odpor v Iraku (IRI). USA ju podozrievajú z januárového zabitia troch amerických vojakov v Jordánsku.

IRI uviedla, že v sobotu zasiahla na severe Iraku leteckú základňu, kde sú americké jednotky. Podľa Reuters však traja nemenovaní činitelia uviedli, že k žiadnemu útoku na túto základňu nedošlo.

V posledných týždňoch čelili americkí vojaci v Iraku a Sýrii desiatkam leteckých útokov proiránskych milícií. Nedeľňajší útok milícií bol však prvým, pri ktorom od začiatku vojny v Pásme Gazy americkí vojaci zomreli.

Útoky proti americkým jednotkám sú odvetou za podporu Washingtonu pre Izrael v jeho vojne v Pásme Gazy s palestínskym hnutím Hamas. USA, Izrael i EÚ považujú hnutie za teroristické.

Spojené štáty majú v Iraku 2 500 vojakov a ďalších 900 v Sýrii ako súčasť koalície bojujúcej už niekoľko rokov proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS).

V súvislosti s odvetnými americkými údermi na proiránske milície v Iraku a Sýrii, ktorých aktivita proti americkým jednotkám zosilnela od vlaňajšieho októbra v súvislosti s vojnou Izraela v Pásme Gazy, silnie tlak volania po odchode amerických jednotiek z Iraku.

Po tom, ako americký úder začiatkom januára zabil v Bagdade veliteľa jednej z proiránskych milíc, iracká vláda oznámila, že zriaďuje výbor na ukončenie misie medzinárodnej koalície vedenej USA. Na urýchlenie odchodu týchto jednotiek vyzvalo minulý týždeň irackú vládu aj vedenie tamojšieho parlamentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet