Na hlavný obsah

Mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu M. Šimkovičovej sa nepodarilo otvoriť ani na druhý pokus

Začiatok schôdze odložili na utorok.

Mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu M. Šimkovičovej sa nepodarilo otvoriť ani na druhý pokus
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Poslanci Národnej rady (NR) SR neboli v pondelok (12. 2.) ráno uznášaniaschopní na mimoriadnej schôdzi o odvolávaní Martiny Šimkovičovej (nom. SNS). Dostatok poslancov sa nenazbieral ani na druhý pokus.

Predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) preto schôdzu odložil na utorok (12. 2.) a začiatok stanovil na 8:00 h ráno. V rokovacej sále sa pri oboch pokusoch prezentovalo ako prítomných len 47 poslancov.

Návrh na odvolanie Šimkovičovej podali opoziční poslanci. Ministerka podľa nich neprimerane zasahuje do slobody kultúry svojimi výrokmi a krokmi. Problém vidia aj v zmene pri umeleckých fondoch, obávajú sa zničenia ich verejnoprávnej podstaty a nezávislosti.

KDH: Je to vizitkou vládnej koalície

Hlasovanie o ministerke kultúry Martine Šimkovičovej je vizitkou vládnej koalície a ich novej politickej kultúry. Uviedla to predsedníčka klubu KDH Martina Holečková.

„Po tom, čo vládna koalícia zarezala rozpravu o Trestnom zákone, tak dnes ani nedovolila diskutovať o odvolávaní ministerky kultúry. Je to najlepší príklad toho, že vládna koalícia nedokáže obhájiť svoje kroky pred verejnosťou,“ skonštatovala.

Poslanec KDH Jozef Hajko od ministerky očakáva, že vystúpi pred poslancami a obháji sa. Pri hlasovaní by sa podľa neho zachovali podľa toho, ako by sa postavila k výhradám hnutia, napríklad k nadviazaniu kultúrnej spolupráce s Ruskom a Bieloruskom alebo spôsobu komunikácie s kultúrnou obcou.

Hajko namietal aj neúčasť koaličných poslancov na pondelkovej schôdzi. K neprítomnosti niektorých zástupcov svojho klubu povedal, že majú povinnosti v regiónoch. „Termín schôdze bol zvolaný zámerne tak, aby to takto dopadlo,“ myslí si.

Matovičovci odvolávanie podporia

Hnutie Slovensko neprekvapuje, že sa nepodarilo začať rokovanie mimoriadnej schôdze k odvolaniu Šimkovičovej. Jej odvolanie hnutie podporí pri najbližšej príležitosti.

Líder hnutia Igor Matovič tvrdí, že koalícia „zatvára ústa“ opozícii tým, že neumožnila rokovať o návrhu na odvolanie Šimkovičovej. „Je to hanba vládnej koalície, lebo my sme im osem ráz schválili program schôdze, aj keď ich logicky nebolo dosť, pri odvolávaní len jedného ministra Romana Mikulca,“ povedal Matovič novinárom v parlamente.

Matovič tiež uviedol, že ministerka šla do Spojených arabských emirátov na konferenciu UNESCO o vzdelávaní v kultúre. Kritizoval však, že jej pracovná cesta má trvať šesť dní, do 17. februára, hoci konferencia trvá tri dni, od 13. do 15. februára.

Predseda poslaneckého klubu hnutia Slovensko Michal Šipoš zároveň pripomenul, že ministerka kultúry je ukážkou nekompetentnosti ministrov Ficovej vlády.

Odvolávanie na riadnej schôdzi?

Koaličný poslanec Marián Saloň (Smer-SD) očakáva, že návrh na Šimkovičovej odvolanie zaradia ako riadny bod na ďalšiu schôdzu. Ministerka má podľa neho dôveru celej koalície.

Ministerka je podľa neho pripravená čeliť debate v parlamente, ale je odcestovaná. Odmieta výhrady k vybranému termínu schôdze. „Povinnosť je zvolať do siedmich dní. Tam asi inú možnosť ani predseda národnej rady nemá,“ podotkol.

Poslankyňa Zora Jaurová (PS) nerozumie, prečo bola mimoriadna schôdza NR SR k návrhu na odvolanie ministerky kultúry zvolaná v čase, v ktorom ministerka nemohla prísť do parlamentu.

Jaurová kritizovala, že na schôdzu v pondelok neprišli prevažne poslanci koalície. Z poslaneckého klubu PS podľa nej chýbali len traja poslanci, ktorí sú na služobnej ceste. Prekážalo jej najmä to, že do parlamentu neprišla ministerka.

„Nerozumiem celkom tomu, aký je zmysel zvolávať schôdzu na čas, keď vieme, že ministerka kultúry, ktorá má byť odvolaná, nebude prítomná. Verím, že ministerka má dostatočne dobrý dôvod a dostatočne neodkladné povinnosti na to, že odignorovala 150 poslancov a celú Národnú radu, ktorá sa ju chystala odvolávať,“ povedala Jaurová novinárom. Verí, že keď sa podarí schôdzu otvoriť, ministerka to vysvetlí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko