Na hlavný obsah

Nadácia M. Šimečku reaguje na obvinenia M. Šimkovičovej: Financovanie aktivít transparentne zverejňujeme

Ministerka avizovala vyššiu kontrolu verejnoprávnych umeleckých fondov.

Nadácia M. Šimečku reaguje na obvinenia M. Šimkovičovej: Financovanie aktivít transparentne zverejňujeme
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Všetky aktivity Nadácie Milana Šimečku, ktoré sa hradili z verejných zdrojov, transparentne zverejnili v Centrálnom registri zmlúv. V reakcii na stredajšie (7. 2.) vyjadrenia ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nom. SNS) to uviedla riaditeľka nadácie Veronika Fishbone Vlčková.

„Za tieto verejné zdroje sme napríklad zorganizovali najväčší multižánrový multikultúrny festival na Slovensku. Tiež viac ako 50 aktivít, ktoré prostredníctvom umenia dávajú hlas cudzincom na Slovensku. Dávajú tak priestor na spoznávanie našich nových susedov pre lepšie vzájomné porozumenie a spolužitie,“ pripomenula.

Poukázala takisto na aktivity pre študentov a učiteľov vedúce k prekonávaniu predsudkov a eliminácii prejavov nenávisti či diskriminácie v prostredí škôl.

„V nadácii pokračujeme v myšlienkach nášho zakladateľa. Zasadzujeme sa o to, aby Slovensko bolo otvorenou krajinou, ktorej záleží na ľudských právach a odmieta nenávisť,“ dodala Fishbone Vlčková.

Ministerka kultúry na stredajšej tlačovej konferencii potvrdila, že štát chce mať vyššiu kontrolu nad hospodárením verejnoprávnych umeleckých fondov a ich využívaním verejných zdrojov na podpornú činnosť.

Spolu s kolegami kritizovala spôsob, akým fondy prideľujú dotácie, vníma ho ako selektívny, ktorý „vysoko bonifikuje istú časť kultúrnej obce, zatiaľ čo inú extrémne podvyživuje“. Ako jeden z príkladov „preferovaných“ žiadateľov spomenula Nadáciu Milana Šimečku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko