Na hlavný obsah

Pohľad na ňu je podľa miestnych žalostný. Dočká sa trenčianska autobusová stanica konečne obnovy?

Prispieť na rekonštrukciu chce aj samosprávny kraj.

Pohľad na ňu je podľa miestnych žalostný. Dočká sa trenčianska autobusová stanica konečne obnovy?
Pohľad na autobusovú stanicu pod Trenčianskym hradom. Foto: RTVS

Samosprávny kraj chce investovať do obnovy autobusovej stanice v Trenčíne milión eur. Napriek tomu, že nie je majetkom kraja. Patrí spoločnosti, ktorá tam pred niekoľkými rokmi sľúbila postaviť terminál za 100 miliónov eur. Projekt však stroskotal. Rovnaká spoločnosť teraz predstavila úspornejší variant.

Pohľad na autobusovú stanicu pod Trenčianskym hradom je podľa miestnych žalostný. Pred dvanástimi rokmi predalo mesto pozemky pod stanicou súkromnej spoločnosti. Tá tam garantovala postaviť terminál za 100 miliónov eur. Zostala po ňom len vizualizácia.

Investor predstavil menší variant obnovy stanice. Autobusy z celého kraja budú stáť a naberať pasažierov len na malej ploche pri železničnej stanici, tá väčšia sa zmení na stojisko. Podľa cestujúcich je to stiesnené.

„Prešlo to kompletnou analýzou, kde bude celkovo deväť diaľkových a medzimestských státí,“ vysvetlil projektový manažér rekonštrukcie autobusovej stanice, spoločnosť SIRS-Development Ľubor Cmarko.

Rekonštrukcii trenčianskej autobusovej stanice sa v Správach RTVS venovala redaktorka Dominika Kusá:

Na obnovu prispeje aj samosprávny kraj

Milión eur prispeje na obnovu stanice Trenčiansky samosprávny kraj. „Tieto financie by sa mali minúť na základe zmluvy podpísanej s majiteľom stanice do 30. októbra 2025. Do 30. júna tohto roku podáme žiadosť o stavebné povolenie,“ dodal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška.

Ak nedodržia termíny, kraj môže od zmluvy odstúpiť a uplatniť si sankcie. „Výstavba by mala trvať osem až deväť mesiacov. Dôležité je, kedy získame stavebné povolenie. Výška investície je 2,4 milióna eur,“ doplnil Cmarko.

„Pokiaľ stavebník, teda SIRS podá žiadosť o stavebné povolenie, bude to normálne riešiť stavebný úrad,“ vysvetlil primátor mesta Trenčín Richard Rybníček.

Ako bude detailne vyzerať autobusová stanica predstavia Trenčanom v utorok (13. 2.) vo Hviezde. Mestskí poslanci budú o zámere investora rokovať 28. februára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny