Na hlavný obsah

Staré okná, holubí trus a neraz aj zápach: Aj to je vizitka železničnej stanice v Trenčíne. Mohla by sa dočkať rekonštrukcie

Mesto o dva roky získa významný kultúrny titul.

Staré okná, holubí trus a neraz aj zápach: Aj to je vizitka železničnej stanice v Trenčíne. Mohla by sa dočkať rekonštrukcie
Železničná stanica v Trenčíne. Foto: RTVS

Železničná stanica v Trenčíne je v katastrofálnom stave. Podľa cestujúcich je to zlá vizitka pri vstupe do krajského mesta. Hoci perón a trať prešli rekonštrukciou už dávnejšie, staničnú budovu do obnovy nezahrnuli.

Rekonštrukcia je nevyhnutná aj v súvislosti s tým, že o dva roky sa Trenčín stane Európskym hlavným mestom kultúry a očakáva tisíce návštevníkov.

Staré netesniace okná, zatekajúca omietka, holubí trus či nevzhľadné toalety. K tomu neraz aj zápach či ležiaci ľudia bez domova. Stanica je často prvým kontaktom turistov s krajským mestom.

„Nie je to len vizitka Trenčína. Tým, že sme Európskym hlavným mestom kultúry už je to vizitka celého Slovenska. Tento rok končí mesto Veszprém v Maďarsku, prišlo tam okolo 800-tisíc ľudí z celej Únie. Nás čaká to isté,“ uviedol primátor mesta Trenčín Richard Rybníček.

Stavu trenčianskej železničnej stanice sa v reportáži v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Dominika Kusá:

Pomoc sľúbila ja vláda

Najväčšiu kritiku za vzhľad stanice adresujú ľudia vedeniu mesta, no budova patrí štátu, teda Železniciam Slovenskej republiky (ŽSR). Pomoc prisľúbila na výjazdovom rokovaní aj vláda.

„Jedno uznesenie sa týka aj rekonštrukcie železničnej stanice v Trenčíne. Ak má byť mesto Európskym hlavným mestom kultúry 2026, nemôže mať takú nekultúrnu stanicu,“ povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška.

„Momentálne sme ukončili súťaž na zhotoviteľa projektovej dokumentácie pre povolenie na stavbu a realizáciu,“ priblížila hovorkyňa ŽSR Vladimíra Bahýlová.

Budova si zaslúži pamiatkovú ochranu

Termín začatia obnovy železničnej budovy je nateraz neznámy, železnice nešpecifikovali ani cenu prác. „Máme štúdiu, ktorú pripravili trenčiansky architekti. Keď štát uvoľní zdroje, v roku 2025 by sa mohla začať rekonštrukcia,“ dodal Rybníček.

Podľa architekta si výpravná budova pri rekonštrukcii nezaslúži bežnú obnovu. „Ale citlivú obnovu, pretože táto budova je z kandidátov na pamiatkovú ochranu. Síce ju ešte nedostala, ale zaslúži si ju. Tak, aby sa zachovala podstatná časť exteriéru,“ vysvetlil architekt Július Bruna

V nereprezentatívnom stave je aj suseda železničnej stanice, tá autobusová. O jej budúcnosti budú rokovať mestskí poslanci na februárovom zastupiteľstve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny