Na hlavný obsah

Rieku Hornád znečisťujú splašky, tvrdí oznamovateľ. Pre pokuty, ktoré dostala obec, chýbajú peniaze na riešenie problému

Každá ďalšia pokuta decimuje obec ešte viac.

Rieku Hornád znečisťujú splašky, tvrdí oznamovateľ. Pre pokuty, ktoré dostala obec, chýbajú peniaze na riešenie problému
(Ilustračná fotografia) Foto: RTVS

Rieku Hornád podľa oznamovateľov znečisťujú úniky splaškov. Podnet dostala aj RTVS, poukazuje na problém pri obci Spišský Štiavnik. Viaceré kanalizácie a čistiarne v okolí rieky sú zastarané. Meandre Hornádu sú v území európskeho významu Natura 2000 a sú súčasťou Národného parku Slovenský raj.

Oznamovateľ tvrdí, že údržba čistiarne odpadových vôd (ČOV) v Spišskom Štiavniku nie je dostatočná. Opakovane upozornil na vytekajúce splašky do okolia. V čase, keď sme nakrúcali pri výpuste, voda nezapáchala a na pohľad zakalená nebola.

„Celý december vyvierali neprečistené splaškové vody po areáli ČOV a toto sú zvyšky šedých kalov a splaškové vody sú vypúšťané aj priamo do rieky Hornád. Sú tam zvyšky rozdrobených fekálií, toaletných papierov,“ priblížil oznamovateľ podnetov Patrik Tomajko.

Inšpekcia životného prostredia riešila viacero podnetov. Ukončené sú dve konania z roku 2022. Laboratórne rozbory preukázali mimoriadne zhoršenie vôd v rieke Hornád.

Reportáž o znečistení pripravila do Správ RTVS redaktorka Ivana Ratkovská:

„V oboch prípadoch sme konštatovali porušenie vodného zákona a uložili obci Spišský Štiavnik pokutu vo výške 3,5-tisíca a pokutu vo výške 7-tisíc eur,“ informoval hovorca Slovenskej inšpekcie životného prostredia Dávid Vido.

Peniaze chýbajú inde

Obec sa proti rozhodnutiu odvolala. „Sankciu budeme musieť uhradiť len z verejných zdrojov. A tie peniaze nám budú zase chýbať na to, aby sme mohli na tej čistiarni niečo spraviť,“ reagoval starosta obce Spišský Štiavnik Matúš Korheľ (Hlas-SD).

Starosta vysvetlil, že čistiareň rekonštruovali, ale kapacitne nestíha najmä po dažďoch. Projekt, ktorý by situáciu zlepšil, plánujú, ale nemajú naň peniaze. K tomu riešia nevymožiteľné nedoplatky za vodné a stočné najmä od sociálne odkázaných občanov.

„Tie investície sú dosť finančne náročné a ak máte v obci 20 či 30 percent neplatičov, tak je ťažko tie peniaze nájsť,“ vysvetlil Matúš Korheľ.

Každá ďalšia pokuta decimuje obec ešte viac. Podnety v Spišskom Štiavniku sú pritom len vrchol ľadovca.

Niekde je to ešte horšie

„Zaoberali sme sa tým podnetom, ale nezistili sme nejak výrazné znečistenie nad rámec ostatných. Treba zdôrazniť, že je to problém možno celého úseku toho Hornádu od prameňa. Niektoré obce ešte nemajú dnes čistiarne odpadových vôd a tam je tá situácia horšia ako v Spišskom Štiavniku,“ komentoval situáciu riaditeľ Správy NP Slovenský raj Tomáš Dražil.

Na Slovensku je stále 1 700 obcí, kde chýba verejná kanalizácia s Čistiarňou odpadových vôd. A aj tam , kde ich majú , treba výrazne investovať do ich obnovy.

„ZMOS na tento problém dlhodobo upozorňuje s tým , že v minulosti sa prerušila nejaká koncepcia prípravy investícií do vodovodov a kanalizácií,“ uviedol predseda ZMOS Jozef Božik

Envirorezort v písomnom stanovisku sľubuje rýchlejší systém budovania verejných kanalizácií. Environmentálny fond k 31. marcu zverejní výzvy na projekty do ochrany a využívanie vôd za 53 a pol milióna eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny