Na hlavný obsah

Slovensko čakajú masívne protesty farmárov. Hovoria, že už nemôžu byť dlhšie ticho

V uliciach po celej krajine má byť viac ako dvetisíc traktorov.

Slovensko čakajú masívne protesty farmárov. Hovoria, že už nemôžu byť dlhšie ticho
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Po pondelkových (19. 2.) menších protestoch poľnohospodárov čakajú Slovensko vo štvrtok (22. 2.) masívne farmárske protesty. Zapoja sa do nich najväčšie komory poľnohospodárov.

V uliciach po celom Slovensku má byť viac ako dvetisíc traktorov. Počítať treba so zablokovanými cestami aj niektorými hraničnými priechodmi. Poľnohospodári hovoria, že už nemôžu byť dlhšie ticho.

Nesúhlas so stavom sektora vyjadria poľnohospodári protestom, ktorý má byť najväčší v histórii Slovenska. Deklarujú, že bude slušný a pokojný.

„Jednoducho povedané, už máme toho dosť, čo všetko sa deje v Európskej únii a spoločnej poľnohospodárskej politike. Z nás farmárov sa stávajú byrokrati, úradníci, nestíhame chodiť na polia a do maštalí,“ vysvetlil poľnohospodár zo Žemberoviec Milan Halmeš.

Prípravám na protestnú akciu farmárov sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Jana Obrancová:

„Chceme iba normálne pracovať a nie byť dva dni v úrade a deň na poli. Aspoň naopak, dva dni na poli a jeden deň na úrade,“ dodal podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Andrej Gajdoš.

„Samotná Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) nedokáže skontrolovať všetky tieto abnormálne zaštrikované veci, ktoré nám nastavili. Neustále sa nám kladú pod nohy ďalšie a ďalšie polená,“ uviedol poľnohospodár zo Želiezoviec Robert Kovács.

Dodal, že vrcholom bolo otvorenie a umožnenie dovozu ukrajinského obilia, cukru, múky a ďalších potravín.

Trasy zverejnia v stredu

Konkrétne miesta protestov aj trasy protestných jázd zverejní komora poľnohospodárov až v stredu (21. 2.). Isté však je, že sa na 37 miestach a dvoch hraničných priechodoch stretne viac ako 2 200 kusov poľnohospodárskej techniky.

„V súvislosti s ohlasovanými protestnými zhromaždeniami polícia situáciu monitoruje a s organizátormi je v úzkom kontakte,“ priblížil hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek.

Treba rátať s obmedzeniami

S obmedzeniami na cestách treba rátať vo štvrtok medzi deviatou až pätnástou hodinou. „Nemáme v pláne blokovať diaľničné úseky a rýchlostné komunikácie. Na tých miestach, ktoré oznámime, sa budú presúvať veľké kolóny poľnohospodárskej techniky,“ vysvetlil predseda SPPK Emil Macho.

„V Holíči budeme protestovať spolu s českými a maďarskými farmármi. Čiastočne zablokujeme hranicu. Druhý protest bude na slovensko-poľskej hranici v Trstenej a prídu aj poľskí poľnohospodári,“ uviedol podpredseda SPPK Miroslav Štefček.

V rovnaký deň ako na Slovensku, teda vo štvrtok, budú poľnohospodári protestovať aj v ostatných krajinách Vyšehradskej štvorky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko