Na hlavný obsah

V Estónsku štartujú juniorské MS v biatlone. Najväčšími slovenskými želiezkami Kapustová a Borguľa

Šampionát štartuje v piatok 23. februára v estónskom Otepää.

V Estónsku štartujú juniorské MS v biatlone. Najväčšími slovenskými želiezkami  Kapustová a Borguľa
Na snímke slovenská biatlonová výprava na MSJ 2024 v Estónsku. Foto: Facebook/Slovenský biatlon

Po seniorskom vrchole biatlonovej sezóny prichádza na rad aj ten mládežnícky. V piatok 23. februára štartujú v estónskom stredisku Otepää majstrovstvá sveta juniorov.

Juniorské kategórie bez veľkých štafiet odvysiela RTVS :Šport live s komentárom Vladimíra Gendu, dorastenecké preteky budú vysielané naživo bez komentára na webe RTVS. 

Do estónskeho areálu sa šampionát tejto vekovej kategórie vracia po šiestich rokoch. O cenné kovy budú bojovať dve kategórie pretekárov – juniori a kadeti. Na trati tak uvidíme pretekárov vo veku od 15 do 21 rokov. MS otvoria preteky zmiešaných štafiet kadetov.

Slovensko bude reprezentovať 16 pretekárov

Slovensko budú na severovýchode krajiny reprezentovať šestnásť športovcov. Väčšina z nich štartovala aj na nedávno skončených ME juniorov v  poľskom stredisku Jakuszyce.

V kategórii kadetiek sa predstaví Tamara Molentová, Veronika Šteczová, Michaela Straková, Veronika Michalechová a Alžbeta Garguláková. Tri želiezka v ohni bude mať Slovensko v kategórii junioriek: Ema Kapustová, Kristína Makovínyová a Sára Pacerová.

Za kadetov nastúpia Michal Adamov, Martin Maťko, Maxim Mejtský a Markus Sklenárik. V kategórii juniorov budú štartovať: Jakub Borguľa, Matej Badáň, Sebastián Ilavský a Šimon Adamov.

Najväčšie očakávania od Kapustovej a Borguľu

Najväčšie očakávania budú na Pobaltí od Emy Kapustovej a Jakuba Borguľu. Pre prvú menovanú pôjde o posledný šampionát tejto vekovej kategórie. Rodáčka z Revúcej si ako jediná zo Slovákov priniesla cenný kov z mládežníckeho kontinentálneho šampionátu, keď v pretekoch s hromadným štartom na 9 kilometrov obsadila bronzovú priečku.

Na snímke slovenská reprezentantka Ema Kapustová v cieli vytrvalostných pretekov žien na 15 km majstrovstiev Európy v biatlone v Osrblí. Foto: TASR – Ján Krošlák

Ešte cennejší úspech dosiahla Kapustová na domácich seniorských ME. V Osrblí trafila vo vytrvalostných pretekoch všetkých 20 terčov a taktiež obsadila tretiu priečku. Navyše, medzi ženami sa jej taktiež podarilo bodovať v pretekoch Svetového pohára. Ešte v roku 2021 si z MSJ ako kadetka odniesla bronz z vytrvalostných pretekov.

Jakub Borguľa (19) štartuje v tejto sezóne prvýkrát medzi juniormi. Prechod mu očividne vyšiel, hneď vo svojich prvých pretekoch v tejto vekovej kategórii dokázal zvíťaziť. Mladý biatlonista z Banskej Bystrice siahal na MEJ v Poľsku na bronz v šprinte, no napokon skončil štvrtý.

Jakub Borguľa - biatlon
Na snímke mládežnícky majster sveta Jakub Borguľa.Foto: TASR – Ján Krošlák

Vlani si ako kadet z MS priniesol titul majstra sveta z vytrvalostných pretekov, na šampionáte v roku 2022 získal zlato v stíhacích pretekoch. Na rovnakom šampionáte pridal aj striebro v šprinte a vo vytrvalostných pretekoch.

Pozornosť sa bude upierať aj na Mateja Badáňa, ktorý ako jediný zo slovenskej výpravy štartoval na majstrovstvách sveta v Novom Meste na Morave. Najmladším článkom z celej výpravy je Markus Sklenárik (2007), ktorý si z OH mládeže priniesol bronz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport