Na hlavný obsah

Juniorskí biatlonisti Borguľa a Kapustová sú nadšení z úspešného vstupu do sezóny

Kapustová obsadila vo svojich piatych pretekov v SP 28. miesto.

Juniorskí biatlonisti Borguľa a Kapustová sú nadšení z úspešného vstupu do sezóny
Na snímke slovenská reprezentantka v biatlone Ema Kapustová. Foto: /www.slovenskybiatlon.sk/Igor Stančík

Slovenskí juniorskí reprezentanti v biatlone Jakub Borguľa a Ema Kapustová majú za sebou úspešné vystúpenia v úvode sezóny. Pokým mladý 19-ročný Borguľa absolvoval prvé juniorské preteky v kariére, 21-ročná Kapustová štartuje vo Svetovom pohári medzi dospelými biatlonistkami. Skvelý výsledok dosiahla v sobotňajších (16. 12.) stíhacích pretekoch SP v Lenzerheide, keď obsadila 28. miesto.

S dvoma nulami po šprinte štartovala zo 41. pozície, takže ak chcela pomýšľať na bodované umiestnenie, musela čisto strieľať. A to sa napokon podarilo, štyri položky absolvovala bez chybného výstrelu. V Lenzerheide tak neminula terč.

„Lepší začiatok vo Svetovom pohári som si ani nemohla priať. Verím, že do stíhacích pretekov sa budem kvalifikovať pravidelne, že tam už výkonnostne patrím. Mám rada streľbu a všetko čo je s ňou spojené, zatiaľ to ide v streľbe všetko podľa plánu, vychádza mi to v pretekoch tak ako na tréningoch,“ netajila spokojnosť na pondelňajšom (18. 12.) brífingu v sídle Slovenského zväzu biatlonu v Banskej Bystrici.

Kapustovú prekvapil aj finančný bonus za toto umiestnenie: „Prišiel za mnou Lukáš Daubner s papierom, že to mám vyplniť. Tak som pozerala, že čo to je, a on že idem dostať prize money. Je to niečo nové pre mňa, ale je to aj ďalšia motivácia, príjemne ma to potešilo. Na juniorských pretekoch sa prize money nedávajú.“

Kapustovej sa podarilo prekonať Kuzminovú

V novom miléniu je Kapustová najmladšou Slovenskou, ktorá vo Svetovom pohári bodovala a to sa jej podarilo už v piatom štarte kariéry. Skôr to dokázala iba Anastasia Kuzminová, no tá sa do top 30 dostala až v druhej sezóne, keď už mala 22 rokov.

„Je skvelé prekonať v tomto ukazovateli Nasťu Kuzminovú, teší ma to. O to je väčšia motivácia do ďalšej práce,“ prezradila pre TASR 21-ročná rodáčka z Revúcej, pre ktorú zostávajú prioritou juniorské preteky, k čomu na brífingu uviedla:

„Pre mňa je prvoradá posledná sezóna u junioriek a juniorské vrcholy. Toto bol bonus, s ktorým som pred sezónou nepočítala. Všetko sa to nejako zvrhlo a človek keď už tam je, tak sa snaží robiť si iba svoju robotu. Vrcholom budú pre mňa majstrovstvá Európy a majstrovstvá sveta juniorov. Nemám však problém predstaviť sa aj v januári na pretekoch SP. Som rada, že môžem naberať skúsenosti a podávať takéto výkony.“

Borguľa bude sviatkovať na čele IBU pohára

Dôvod na radosť má aj 19-ročný Banskobystričan Jakub Borguľa. Zvíťazil v úvodnom šprinte IBU pohára juniorov v Pokljuke a piatym miestom nesklamal ani v talianskom Ridnaun Val Ridanna.Slovák tak bude sviatkovať na čele priebežného poradia IBU pohára.

„Som rád, že vediem juniorské poradie v IBU pohári. Veľa sme natrénovali, mám dobrú formu, a to najmä vďaka sústredeniam, ale aj Damiánovi Cesnekovi, že sme sa vzájomne posúvali. Myslím si, že forma bude ešte lepšia na majstrovstvách Európy a sveta. Juniorom som prvý rok. Aj keby som nevyhral hneď teraz, teda nemal medailu, tak ma to neovplyvní. Nemám žiadny tlak vytváraný na seba, samozrejme chcem získať medaily, ale keďže som prvý rok juniorom, neviem to zaručiť,“ zdôraznil pre TASR.

Borguľa by spolu s Emou Kapustovou radi uspeli na európskom šampionáte v Poľsku od 7. – 11. februára v Jakuszyciach a následne aj na juniorskom svetovom šampionáte v estónskom Otepää od 22. februára do 2. marca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport