Na hlavný obsah

V Hriňovej zostala posledná kamenná pobočka banky, aj tú však zatvoria

Obyvatelia nájdu najbližšiu pobočku v 15 kilometrov vzdialenej Detve.

V Hriňovej zostala posledná kamenná pobočka banky, aj tú však zatvoria
Kamenné pobočky bánk zanikajú, ako aktuálne v Hriňovej. Foto: RTVS

Z bežnej súčasti života v mestách sa stáva rarita. Kamenné pobočky bánk zanikajú, ako aktuálne v Hriňovej. Finančné domy okresávajú náklady a klientov posielajú do online sveta.

Viacerí obyvatelia menších miest sú proti. Riešením do budúcnosti by mohli byť centrá zdieľaného bankovníctva.

Pred približne desiatimi rokmi sídlili v Hriňovej štyri pobočky komerčných bánk. Jednou z posledných, ktorá v meste zostala, je pobočka Slovenskej sporiteľne. Aj tú však koncom marca zatvoria.

„Na základe analýzy efektivity pobočky v Hriňovej sme sa rozhodli, že nie je dostatočne efektívna a preto sme sa rozhodli pristúpiť k zatvoreniu pobočky. Drvivú väčšinu služieb môžu naši klienti riešiť bez toho, aby museli chodiť osobne do banky,“ povedala PR špecialistka Slovenskej sporiteľne Katarína Ragáčová.

Zatvoria pobočky v menších mestách všetky banky? Na to sa odborníkov pýtal v Správach RTVS redaktor Peter Mútňan:

Obyvatelia nie sú spokojní

Od konca marca budú mať obyvatelia Hriňovej k dispozícii iba vkladovo-výberový bankomat. Okrem pošty najbližšiu pobočku banky nájdu v 15 kilometrov vzdialenej Detve.

Samospráva podala aj podnet na Slovenskú bankovú asociáciu. Tá sa stotožňuje s názorom Slovenskej sporiteľne. Podľa odborníkov postupne zatvoria pobočky v menších mestách všetky banky.

Náhradou je internetbanking. Samosprávy však ako alternatívu vidia vo vytvorení spoločných Centier zdieľaného bankovníctva.

„Dokázal by poriešiť situácie, kde banky rušia svoje pobočky, s tým, že tieto priestory by zdieľali viaceré inštitúcie na jednom mieste,“ povedal primátor mesta Hriňová Stanislav Horník.

Odborník si nevie predstaviť zdieľané bankovníctvo

„Skôr si myslím, že by bolo vhodné, aby tá infraštruktúra bánk v takýchto mestách rátala s vkladomatmi, čo sa týka bankomatov. Aby tí ľudia mali priestor sa naučiť fungovať aj takýmto štýlom. Nateraz si to zdieľané bankovníctvo neviem predstaviť,“ uviedol výkonný riaditeľ Finančného kompasu Matej Dobiš.

Centrá zdieľaného bankovníctva fungujú napríklad vo Veľkej Británii. Po pandémii koronavírusu tam zrušili 87 bánk a nahradili ich zatiaľ štyri takéto centrá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny