Na hlavný obsah

Domácnostiam sa bude tento rok ľahšie dýchať. Priemerná mzda presiahne historickú hranicu, tvrdia analytici

Ekonomiku potiahol najmä export automobilov.

Domácnostiam sa bude tento rok ľahšie dýchať. Priemerná mzda presiahne historickú hranicu, tvrdia analytici
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Priemerná mzda v hospodárstve už túto jar presiahne 1 600 eur. Predpovedajú to analytici. Potom, čo naša ekonomika celý minulý rok rástla len veľmi pomaly, sa situácia podľa odborníkov zmení. Domácnosti sa konečne nadýchnu.

Spotreba slovenských domácností bola minulý rok utlmená. Ekonomiku potiahol najmä export automobilov.

„To celkové tempo prekročilo 1-percentnú úroveň, čo je z historického hľadiska mimoriadne slabý ekonomický rast. Ale zároveň je to pohľad do spätného zrkadla a nás skôr zaujíma výhľad na nasledujúce obdobie,“ uviedol analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

S analytikmi sa v Správach RTVS rozprávala redaktorka Monika Maťová:

Po dvoch rokoch úpadku analytici predpovedajú zvrat v ekonomickom vývoji na Slovensku. Podľa Stanislava Pánisa sme sa s dvojcifernou infláciou rozlúčili.

„Inflácia bude mierne nad dvoma percentami. Hoci to bude na úkor verejných financií a je to také krátkozraké vládne riešenie,“ doplnil Pánis.

„Očakávame, že spotreba domácností porastie vďaka reálnemu rastu platov a spomaleniu inflácie,“ myslí si analytička WOOD & Company Eva Sadovská.

Podľa analytikov sa domácnosti tento rok nadýchnu. Fabriky budú viac vyrábať a predávať, ľudia dostanú viac peňazí, ktoré budú míňať v obchodoch.

Ľuďom by sa mala zvýšiť životná úroveň

Zvýšený dopyt po tovaroch spôsobí vyšší dovoz zo zahraničia. Ľuďom by sa mala zvýšiť životná úroveň. A nebude núdza o voľné pracovné miesta.

„Nezamestnanosť je relatívne nízka, momentálne nám odchádzajú ľudia do predčasných dôchodkov,“ podotkol analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

„Trh práce bude silný a napätý, preto bude pokračovať dynamický rast nominálnych miezd. Priemerná mzda v hospodárstve by mala na jar presiahnuť prvýkrát v histórii 1 600 eur,“ uzavrel analytik Pánis.

V hospodárskom rozvoji a investíciách nám pomôžu peniaze z Plánu obnovy a odolnosti. Analytik dodáva, že tento rok nebude export významný pri tvorbe HDP. Pretože oživenie ekonomiky eurozóny bude pomalé.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika