Na hlavný obsah

Žiadateľov o pomoc s hypotékami je málo. Vláda už podmienky sčasti zmenila, podľa odborníka by sa to dalo ešte viac

O dávku požiadalo len asi 10-tisíc domácností.

Žiadateľov o pomoc s hypotékami je málo. Vláda už podmienky sčasti zmenila, podľa odborníka by sa to dalo ešte viac
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V súvislosti s nárastom úrokových sadzieb pri hypotékach sa mnohým domácnostiam zvýšili náklady. Vláda preto začiatkom roka spustila štátnu pomoc. O túto sociálnu dávku prejavilo záujem necelých 10-tisíc domácností. Vláda pritom odhadovala, že pomôže viac ako 50-tisícom.

Výkonný riaditeľ Finančného kompasu Matej Dobiš označil za najprísnejšie pravidlo štátnej dávky fakt, že úver nesmie byť refinancovaný. Toto vylúčilo z hry dlžníkov, ktorí tak urobili v minulom roku. Tí o avizovanej štátnej pomoci nemohli vedieť, o pripravovanej dávke prišli informácie až koncom decembra.

„Všetci dlžníci, ktorí refinancovali, ktorým vypršala fixácia v prvom až jedenástom mesiaci, nevedeli o tejto štátnej pomoci. Politická strana, ktorá je aktuálne pri moci, už avizovala, že chce pomáhať s takýmito úvermi, ale nevedeli sme o podmienkach,“ uviedol Dobiš.

Štátnu pomoc s úvermi v relácii Aktuálne :24 redaktorka RTVS Iveta Vanková rozobrala s generálnym riaditeľom Finančného kompasu Matejom Dobišom. Pozrite si záznam celého rozhovoru:

Dobiš pripomenul, že neistota o možnom príchode štátnej pomoci sa odvíjala od výsledku volieb, ale aj od názoru odbornej verejnosti. Proti zavedeniu plošnej pomoci namietala aj Národná banka Slovenska.

Za súčasných podmienok môže dlžník od štátu dostať pomoc maximálne 150 eur formou daňového bonusu. Pomoc ročne nesmie presiahnuť 1 800 eur. „Ak som mal doteraz nejakú splátku, a tá mi narástla, môžem požiadať o 75 percent nárastu mojej splátky,“ vysvetlil Dobiš.

Pravidlá sa možno ešte uvoľnia

Vláda sčasti prísne podmienky zmenila. Na štátnu pomoc s úvermi majú teraz nárok aj ľudia, ktorí refinancovali svoje hypotéky pred 31. decembrom 2022. Ľudia, ktorí tak urobili počas minulého roka, sú stále z pomoci diskvalifikovaní.

Podľa Dobiša by pomohlo, keby sa štát pozeral na refinancované úvery dôkladnejšie. Politický nezáujem v tom nevidí, tvrdí, že ide skôr o komplexný problém. Ľudia refinancovali úvery aj napriek tomu, že im hrozili vyššie úrokové sadzby. Prekážky v možných zmenách pritom nevidí.

„Ak by bol vzorec nastavený tak, že ak by sa nijakým spôsobom nepredĺžila ani neskrátila splatnosť, tak by sa dalo nájsť takýchto dlžníkov. Nie každému išlo o to, aby si skrátil splatnosť, čo, paradoxne, by pri zvýšených sadzbách znamenalo ešte vyššiu splátku,“ pokračoval Dobiš.

Úprava pravidiel by podľa Dobiša mohla pokračovať. Žiadateľov o pomoc je totiž násobne menej ako sa čakalo. „Je to na tom, aký bude ďalší dopyt. Možno sa upravia práve iné pravidlá na úkor toho, aby mali nárok aj tí ľudia, ktorí refinancovali úvery,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika