Na hlavný obsah

Refinancovanie hypotéky v inej banke už nemá byť prekážkou štátnej pomoci. Aké sú pravidlá?

Potvrdilo to ministerstvo financií.

Refinancovanie hypotéky v inej banke už nemá byť prekážkou štátnej pomoci. Aké sú pravidlá?
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie môžu žiadať aj tí, ktorí hypotekárny úver v minulosti refinancovali v inej banke. Potvrdilo to ministerstvo financií. Podľa jeho pôvodných informácií – pre takýchto dlžníkov – štátna pomoc určená nebola.

O možnostiach, ako získať príspevok na zvýšenú splátku, sa pred časom informoval aj pán Peter z Dolného Kubína. „Na úrade ma poslali preč, že som už refinancoval úver. Povedali mi, že nemám na to nárok, keďže som refinancoval úver, tak nespadám do tej pomoci,“ uviedol.

Refinancovanie úveru by už nemalo byť prekážkou pre získanie štátnej pomoci. Detaily zisťoval v reportáži v Správach RTVS redaktor Radoslav Šebo:

To, že pomoc nemožno čerpať pri refinancovaní hypotéky v inej banke ešte v pondelok (6. 2.) uvádzalo ministerstvo aj na svojej stránke. Najnovšie už informuje, že pomoc sa dá čerpať aj pri refinancovaní.

„Všeobecne platí, že úver, ktorý bol zobratý v minulosti a bol refinancovaný v roku 2022 a v roku 2023 nastal refix, tak bude spadať pod pomoc hypotekárnu a takisto aj úvery, ktoré boli refixované neskôr,“ vysvetľoval riaditeľ Odboru ochrany finančných spotrebiteľov Peter Mikloš.

Odborník poukázal na podmienky

Podmienkou však je, aby v úverovej zmluve stálo, že účelom úveru je nadobudnutie, výstavba alebo rekonštrukcia nehnuteľnosti. Pokiaľ však ide o refinančný úver, jeho účel sa mení. Banky pri ňom uvádzajú vyplatenie iného úveru v inej banke.

„Odporúčam takýmto klientom, aby navštívili úrad práce a dokladovali prepojenie zmluvy zo starej banky v novej banke, aby bolo na úrade práce jasné, že tieto dva úvery spolu súvisia,“ poradil Mikloš.

Suma ale nemusí byť rovnaká, niektorí možno navyšovali. Vzťahuje sa to aj na tieto prípady. „Podstatné je, aby boli naplnené tie účely, ktorým je nadobudnutie alebo rekonštrukcia nehnuteľnosti a musí byť dokladované napárovanie zmlúv,“ dodal Mikloš.

Pomoc aj pre tých, čo refinancovali vlani

Ku štátnej pomoci sa dostanú napríklad aj tí dlžníci, ktorí si hypotéku refinancovali vlani a zobrali si napríklad ročný fix dúfajúc, že úroky klesnú. V takom prípade sa im v tomto roku fixácia skončí. Budú sa tak môcť rozhodnúť, čo ďalej.

„Či je pre nich výhodnejšia znížená splátka zo strany tej novej banky. Ak im takýto úver ponúkne alebo je pre nich výhodnejšie zostať v pôvodnej banke a žiadať o príspevok zo strany štátu,“ povedal Mikloš.

„Už nie je taká motivácia refinancovať existujúce úvery. Ak nová ponuka prináša vyššie úrokové sadzby a v súvislosti so spomínanou štátnou dotáciou na zvýšenie splátky, v podstate dnes neexistuje klient, ktorému by sa oplatilo refinancovať hypotéku do inej banky,“ dodal odborník na financie Zoltán Čikes.

Ministerstvo financií deklaruje, že podmienky pre okruh oprávnených žiadateľov o takúto formu hypotekárnej pomoci nastavilo optimálne. Preto žiadnu zmenu nateraz neplánuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika