Na hlavný obsah

Zo štátnej pomoci s hypotékami vypadli mnohí žiadatelia, podmienky sú príliš prísne

O pomoc požiadalo necelých 10-tisíc dlžníkov.

Zo štátnej pomoci s hypotékami vypadli mnohí žiadatelia, podmienky sú príliš prísne
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

O štátnu pomoc so splácaním drahších hypoték požiadalo zatiaľ necelých 10-tisíc dlžníkov. Podľa odborníkov na financie je to menej, než sa očakávalo. A to aj preto, lebo mnohí ľudia na získanie pomoci nespĺňajú podmienky. Ak by sa zvoľnili, pomoc by bola dostupnejšia.

Dlžníci majú možnosť žiadať o príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie od začiatku roka.

„Za január 2024 evidujeme takmer 10-tisíc žiadostí o príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie. Žiadatelia, ktorí si podávali žiadosť v januári a splnili všetky podmienky – najskorší termín na vyplatenie príspevku spadá na 25. február,“ informovala hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Iveta Dorčáková.

Záujem o štátnu pomoc s hypotékami je nízky. Prečo je to tak v reportáži v Správach RTVS zisťoval redaktor RTVS Radoslav Šebo:

Podľa odborníkov na financie je záujem o štátnu pomoc v súvislosti s vyššími splátkami hypoték nízky aj preto, lebo podmienky pomoci sú príliš striktne nastavené. Práve pre ne mnohí žiadatelia zo schémy pomoci vypadli.

„Ide teda len o žiadateľov, ktorí nerefinancovali v minulom roku svoj hypotekárny úver. To už nabáda k tomu, že je takýchto ľudí menej, keďže naozaj tá mediálna správa bola dosť silná, aby ľudia siahli po dlhodobejších fixáciách, čiže sa vylúčili a diskvalifikovali ľudia, ktorí refinancovali hypotekárne úvery,“ vysvetlil výkonný riaditeľ Finančného kompasu Matej Dobiš.

Je to aj prípad pani Zuzany, ktorej vlani stúpla úroková sadzba na hypotéke z jedného percenta na štyri. Výročie fixácie teda využila na to, aby si svoj dlh preniesla do inej banky. Nárok na štátnu pomoc tak už nemá. „Lebo sme refinancovali tú hypotéku. Sme ju preniesli do inej banky. Cítim sa totálne diskriminovaná,“ uviedla.

Rezort financií: Dôležitý je termín refixácie

Podmienky pre hypotekárnu pomoc spracovalo ministerstvo financií. Aj na svojej stránke uvádza, že pomoc nie je možné čerpať pri refinancovaní hypotéky v inej banke. Teraz túto podmienku bližšie objasňuje.

„Ak niekto v minulosti refinancoval svoj úver, neznamená to, že nárok na pomoc automaticky nemá. Dôležitý je totiž termín refixácie. Pomoc je tak možné uplatniť aj na už v minulosti refinancované úvery, ktorým sa po refixácii prvýkrát zvýšili splátky v roku 2023,“ vysvetlil rezort.

V praxi to podľa vyjadrenia ministerstva znamená, že keď niekto úver refinancoval v roku 2022 alebo aj skôr a fixácia sa mu skončila vlani, teda v roku 2023, nárok na štátnu pomoc má. „Pri hypotekárnych úveroch, čo sa týka platovej delikvencie, vidíme do dvoch percent, dá sa povedať, že problémy so splácaním úverov,“

Väčšie problémy so splácaním majú ľudia pri spotrebných úveroch alebo iných bankových produktoch, napríklad pri kreditných kartách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika