Na hlavný obsah

Zomrel ruka v ruke so svojou ženou: Expremiér Holandska a jeho manželka podstúpili eutanáziu

Obaja sa dožili 93 rokov.

Zomrel ruka v ruke so svojou ženou: Expremiér Holandska a jeho manželka podstúpili eutanáziu
Dries van Agt. Foto: Profimedia

Expremiér Holandska Dries van Agt zomrel pri eutanázii ruka v ruke so svojou manželkou Eugeniou van Agtovou-Krekelbergovou. Obaja mali 93 rokov. Oznámila to v piatok (9. 2.) podľa agentúry AP organizácia na ochranu ľudských práv The Rights Forum. Tú expremiér z rokov 1977 až 1982 založil.

Manželia zomreli v pondelok (9. 2.). Obaja mali už dlhší čas podlomené zdravie, Van Agt v roku 2019 utrpel krvácanie do mozgu a nikdy sa plne nezotavil. Pochovajú ich na súkromnom obrade vo východoholandskom meste Nijmegen.

„Zomrel ruka v ruke so svojou milovanou ženou, ktorá mu bola oporou, s ktorou bol viac ako 70 rokov a o ktorej stále hovoril ako o ‚svojom dievčati‘,“ uviedla nezisková organizácia vo vyhlásení.

Eutanázia je povolená len v hŕstke štátov sveta, okrem Holandska napríklad v Belgicku, Luxembursku, Kolumbii či Kanade. Viacero krajín vrátane Rakúska, Švajčiarska či Švédska dovoľuje asistovanú samovraždu. V Česku eutanázia ani asistovaná samovražda legálne nie sú.

Kto bol Dries van Agt

Expremiér Holandska Van Agt bol kresťanský demokrat, po odchode z politiky ale zastával čoraz viac progresívnu pozíciu, píše AP. Z domovskej strany odišiel v roku 2017 pre ideologické nezhody, najmä čo sa týka prístupu k Izraelu a Palestíne. Van Agt podporoval Palestínčanov dlhodobo, aj cez svoju organizáciu The Rights Forum.

Niekdajší premiér bol známy pre početné archaické odkazy a celkovo veľkolepé vyjadrovanie, rovnako ako vášňou pre cyklistiku. S týmto koníčkom skončil po páde v roku 2019.

„Svojím kvetnatým a jedinečným jazykom, jasným presvedčením a úderným vystupovaním dodal Dries van Agt holandskej politike farbu a obsah v čase polarizácie a obnovy strán,“ ocenil politika vo vyhlásení súčasný holandský premiér Mark Rutte.

V dobrom na van Agta spomenula aj holandská kráľovská rodina. „Prevzal zodpovednosť v búrlivej dobe a dokázal inšpirovať mnohých svojou výraznou osobnosťou a farbitým štýlom,“ uviedli v spoločnom vyhlásení kráľ Willem-alexander, jeho matka princezná Beatrix a jeho choť kráľovná Máxima.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet