Na hlavný obsah

Na košickom sídlisku vyčíňa nežiadaný, ale chránený návštevník. Obyvatelia sa obávajú o svoje príbytky

Situáciou sa zaoberá aj ochrana prírody.

Na košickom sídlisku vyčíňa nežiadaný, ale chránený návštevník. Obyvatelia sa obávajú o svoje príbytky
Pán Juraj Oceliak ukazuje na škodu spôsobenú bobrom. Foto: RTVS

V mestskej časti Nad jazerom v Košiciach bojujú s bobrom. Poškodil už niekoľko stromov. Obyvatelia sa boja o zeleň aj o svoje príbytky. Prípadom sa zaoberá aj Štátna ochrana prírody.

Nepozvaného, ale chráneného návštevníka v mestskej časti nad Jazerom si hneď všimol pán Juraj Oceliak, ktorý je lesníkom už 40 rokov. Ak ide o pár, čoskoro môžu bobry lokalitu zaplniť. „A do konca roka, určite celá zeleň, to stromoradie, čo je tu okolo, padne,“ myslí si.

Keďže ide o chránené živočíchy, obyvatelia aj mesto ich musia rešpektovať. „S nimi nie je možné takmer nič robiť,“ skonštatovala starostka mestskej časti Košice – Nad jazerom Lenka Kovačevičová.

Problémom s bobrom, ktorým čelia obyvatelia košického sídliska, sa v reportáži v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Jozefína Ilavská:

Na odstraňovanie bobrích stavieb potrebujú výnimku zo zákona. Likvidácia sa totiž zakazuje. Bobor sa vo väčšine prípadov premiestni sám na iné miesto. Podľa starostky tak zostáva zviera len monitorovať. „Správa mestskej zelene alebo vodohospodári. To už je potom na ich ťarchu odstrániť to. Následne, keď vzniknú nejaké škody, si to vyčísliť cez štát,“ uviedla Kovačevičová.

„Tu sú rodinné domy, ta neviem, keď im po plot začne breh miznúť, čo potom povedia,“ pokračoval Oceliak.

„Tieto stromy sú vzdialenejšie, ale človek nikdy nevie, preto sa monitoruje to ich vyčíňanie,“ skonštatovala Kovačevičová.

Štátna ochrana prírody situáciu rieši

„Regionálne centrum ochrany prírody v Prešove situáciu s poškodenými stromami v mestskej časti Nad Jazerom v Košiciach intenzívne rieši. Okresnému úradu Košice bolo doručené oznámenie Správy mestskej zelene v Košiciach o vzniku škody spôsobenej chráneným živočíchom bobrom vodným,“ uviedla manažérka pre komunikáciu ŠOP SR Kristína Bocková.

„V súvislosti so vzniknutou škodou na stromoch, ktorú spôsobil chránený živočích bobor vodný, si ju môže uplatniť iba poškodený, teda majiteľ pozemku, na ktorom tieto poškodené stromy rastú. V tomto prípade je vlastníkom pozemkov mesto Košice. O náhrade uplatnenej škody následne rozhoduje okresný úrad,“ napísal v stanovisku Okresný úrad Košice.

Škody, ktoré bobor spôsobí tak zaplatí štát. Starostka mestskej časti bude v spolupráci so Správou metskej zelene a Štátnou ochranou prírody prípad intenzívne monitorovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny