Na hlavný obsah

Inšpektori preveria ťažbu v národnom parku. Aktivisti upozorňujú na jej hrozivý rozmer

Podľa ministra životného prostredia nikto nepochybil.

Inšpektori preveria ťažbu v národnom parku. Aktivisti upozorňujú na jej hrozivý rozmer
Ťažba dreva. Foto: RTVS

Na Slovenskú inšpekciu životného prostredia (SIŽP) smeruje ďalší podnet, ktorý sa týka ťažby v Tatranskom národnom parku (TANAP). Vo februári rezonovali výruby v Kôprovej doline, teraz aktivisti ukazujú prstom na ťažbu na opačnej strane národného parku – na severovýchode v okolí Tatranskej Javoriny.

Na skládke pri obci Podspády, kam smerujú výruby z celého lesného obvodu Tatranská Javorina, ležia stovky vyťažených stromov. Vedúci ochranného obvodu ťažbu odhadol na deväťtisíc kubických metrov.

„Spracováva sa náhodná ťažba. Okrem lykožrútovej kalamity sú to aj vývraty či zlomy. Tak, aby sa nám lykožrút ďalej nemnožil,“ priblížil vedúci ochranného obvodu Tatranská Javorina Ján Slivinský.

Aktivisti z iniciatívy My sme les hovoria o hrozivých rozmeroch ťažby na štátnych pozemkoch v správe národného parku. V jednom prípade sa vraj rúbalo aj v rezervácii Pavlová.

„V piatom stupni ochrany, kde sme zaznamenali ťažbu, sa nachádzajú biotopy chráneného druhu hlucháňa hôrneho,“ uviedol Erik Baláž z občianskej iniciatívy My sme les.

„Nie som si vedomý, že by sme ťažili v zakázaných porastoch. Máme zoznam, kde môžeme robiť. Všetko sa robí legálnym spôsobom,“ tvrdil Slivinský.

Podnetu, ktorý sa týka ťažby v chránenom území, sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Ivana Ratkovská:

Podávajú podnet

Občianska iniciatíva podáva pre výrub podnet na SIŽP. „Ja by som bol najradšej, keby toto konanie zastavila SIŽP, prípadne polícia alebo Európska komisia,“ povedal Baláž.

„Som hlboko presvedčený, že nikto nepochybil. Práveže si plnia úlohu, ktorú majú zo zákona,“ povedal minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS).

Správa TANAP-u podľa envirorezortu postupuje v zmysle zákona a na základe zmlúv, ktoré sa uzavreli ešte za predchádzajúceho vedenia. Minister popiera, že sa zasahovalo v najvyššom stupni ochrany a avizuje aj ďalšie masívne zásahy v TANAP-e v boji s lykožrútom.

„Všetky lykožrútové stromy pôjdu dole. Všetky mimo zóny, ktorá je najprísnejšie chránená,“ dodal Taraba. „V biotopoch hlucháňa sa doteraz aktívne zakazovala ťažba zo strany TANAP-u. Teraz tento koncept zmenili a začali ťažiť tam, kde doteraz ťažbu zakazovali,“ vysvetlil Baláž.

Iniciatíva My sme les varuje pred sankciami Európskej komisie. Ministerstvo životného prostredia zase hovorí o ekologickom anarchizme a diktáte mimovládnych organizácií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny