Na hlavný obsah

Tretina Slovákov sa v našej krajine necíti v bezpečí, potvrdzuje prieskum MEDIAN SK pre RTVS

Častejšie ide o mladších vo veku od 18 do 39 rokov.

Tretina Slovákov sa v našej krajine necíti v bezpečí, potvrdzuje prieskum MEDIAN SK pre RTVS
Ilustračná snímka študentov. Foto: TASR/Dano Veselský

Takmer dve tretiny (65 percent) Slovákov sa v našej krajine cítia bezpečne. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu, ktorý agentúra MEDIAN SK vypracovala pre RTVS. Pocit bezpečia podľa agentúry priamo úmerne narastá s výškou veku.

Ďalšia tretina (33 percent) deklaruje, že sa Slovensku necíti v bezpečí. V tomto prípade ide častejšie o mladších vo veku od 18 do 39 rokov.

Demokracia, sloboda a spravodlivosť

Tesná väčšina ľudí (53 percent) si myslí, že režim na Slovensku je demokratický. Opak si myslí 47 percent. Ako demokratický označujú súčasný režim skôr mladší ľudia vo veku od 18 do 29 rokov. Za nedemokratický ho považujú častejšie tridsiatnici až päťdesiatnici.

Čo sa týka slobody na Slovensku, 57 percent populácie obyvateľov Slovenska zastáva názor, že režim v krajine je slobodný. Mierne častejšie ide o mladých ľudí (18 až 29 rokov) alebo ľudí s vyšším dosiahnutým vzdelaním.

Za neslobodný považuje režim na Slovensku 43 percent opýtaných. Tu ide častejšie o ľudí starších ako 70 rokov a ľudí s nižším dosiahnutým vzdelaním.

Viac ako dve tretiny obyvateľstva (73 percent) považuje režim na Slovensku za nespravodlivý, len 27 percent si o ňom naopak myslí, že je spravodlivý.

Problémy v krajine

Najväčším problémom na Slovensku je podľa 57 percent opýtaných respondentov zdravotníctvo. Druhou najviac problémovou oblasťou je spravodlivosť a právny štát (42 percent).

Problémy v zdravotníctve vnímajú častejšie ženy a štyridsiatnici. Tie problémy, ktoré sú v oblasti právneho štátu zas mierne častejšie vnímajú muži a výrazne častejšie mladšie ročníky vo veku od 18 do 49 rokov.

Pomerne intenzívne Slováci vnímajú aj problémy v oblasti hospodárstva, školstva a sociálneho zabezpečenia. Najmenšie problémy sú podľa respondentov v oblasti športu, životného prostredia či bezpečnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko