Na hlavný obsah

Automobilkám chýbajú elektrotechnici. Môžu za to vyššie nároky a nízke platy, tvrdia odborníci

Problém so sebou prináša prechod na elektromobilitu.

Automobilkám chýbajú elektrotechnici. Môžu za to vyššie nároky a nízke platy, tvrdia odborníci

Automobilky potrebujú vzdelaných elektrotechnikov a mechanikov. Vývoj v autopriemysle prináša aj čoraz vyššie nároky na kvalifikovanú pracovnú silu. Podľa odborníkov môžu za nedostatok pracovníkov aj nízke platy.

Peter pracuje v automobilke len krátko. Po štúdiu na strednej elektrotechnickej škole je rád, že pracuje v odbore, ktorý vyštudoval.

„Náplňou mojej práce je odstraňovanie drobných porúch na linke alebo dopĺňanie výrobných dielov, strešné výstuhy, skrutky. Zaúčanie trvalo približne mesiac, ale stále dostávame nové školenia, aby sme chápali aj novým technológiám, ktoré máme na linke,“ priblížil linkový údržbár Peter Báleda.

Potrebám automobiliek sa v Správach RTVS venovala redaktorka RTVS Andrea Škutová:

Duálne vzdelávanie

Automobilky potrebujú najmä autoelektrikárov pre postupný prechod na elektromobilitu. V rámci duálneho vzdelávania spolupracujú aj so strednými školami. Napriek tomu je záujem o prácu nízky.

„Hľadáme celkovo asi 1 600 zamestnancov, ktorých potrebujeme do konca roka umiestniť v našom závode. Z toho asi 250 zamestnancov, ktorí budú pracovať na pozíciách autoelektrikár a autoelektronik. Máme pre nich pripravený aj niekoľko mesačný kvalifikačný program, kde ich naučíme všetko, čo budú potrebovať,“ vysvetlil vedúci personálneho oddelenia Volkswagen Slovakia Zlatko Uhlík.

Pracovné portály aktuálne evidujú v automobilovom priemysle štvornásobne viac ponúk ako pred pár rokmi.

„V roku 2013 napríklad na pozíciu autoelektrikára bolo zverejnených 343 pracovných pozícií, na ktoré reagovalo priemerne až 25 uchádzačov. Za rok 2023 sa situácia otočila aj trh práce sa zmenil. Autoelektrikára hľadá 1 340 pozícií, ale počet reakcií sa znížil na päť,“ uviedol riaditeľ komunikácie a vzťahov portálu Profesia Martin Menšík.

Záujem o štúdium stúpa

Stredné odborné školy naopak tvrdia, že záujem o štúdium elektrotechnických odborov každoročne stúpa. „Je stále väčší záujem. Aj tento rok už máme vlastne úplne zaplnený počet, ak nie ešte viac, ako máme možnosť prijať,“ povedala zástupkyňa riaditeľa Súkromnej strednej odbornej školy Exnárova Jana Slováková.

„Ešte pred troma rokmi bol záujem nižší, ale posledné tri roky cítime, že sa trend otočil. Ešte stále však máme väčšiu kapacitu, takže by sme mohli mať ďalších študentov,“ uviedla riaditeľka Strednej odbornej školy automobilovej v Košiciach Jana Vargová.

Podľa personálnych agentúr majú až tri štvrtiny firiem problém nájsť vhodných zamestnancov. Nedostatočné kapacity by mohli naplniť zahraničnými pracovníkmi. Chcú však zamestnávať najmä domácich.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika