Na hlavný obsah

Zjednodušenie zamestnávania ľudí z tretích krajín firmy vítajú, odborári však majú obavy

Štát sľubuje, že nimi bude dopĺňať len nedostatkové profesie.

Zjednodušenie zamestnávania ľudí z tretích krajín firmy vítajú, odborári však majú obavy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zamestnávanie ľudí z krajín mimo Európskej únie by sa malo zjednodušiť. Vláda tento týždeň schválila zmeny. Kým firmy úpravy vítajú, odborári sa obávajú, že pribudne až priveľa zahraničných pracovníkov. Štát sľubuje, že sa budú zapĺňať nedostatkové profesie.

Priemysel, školstvo, zdravotníctvo, ale aj strojárstvo. Na Slovensku chýbajú pracovníci naprieč odvetviami.

„V minulom polroku bolo vypísaných asi 80-tisíc voľných pracovných miest, ktoré sme ako zamestnávatelia nevedeli obsadiť,“ uviedol generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz.

Zjednodušeniu zamestnávania osôb z tretích krajín sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Ivan Tománek:

Zamestnávatelia hovoria o tom, že školy síce produkujú absolventov, tí však neodzrkadľujú potreby pracovného trhu. Slovensko je tak odkázané na pracovnú silu zo zahraničia. Zamestnať pracovníka z tretej krajiny však trvá v priemere 11 až 18 mesiacov. Vláda preto zjednodušila podmienky.

„Najprv dostaneme od úradu práce záväzné stanovisko, či teda na tú pozíciu môže nastúpiť človek z tretej krajiny. A ak teda to súhlasné stanovisko máme, až vtedy sa ide na cudzineckú políciu, čo zrýchli proces. Akonáhle má človek potvrdenie od úradu práce a požiada o prechodný pobyt na cudzineckej polícii, môže nastúpiť do práce,“ pokračoval Lasz.

„Je to zameranie na tú vysokokvalifikovanú pracovnú silu, sú dobre vyškolení a vychytení pracovníci z iných krajín, napríklad my máme dobre na tom Indiu, máme časti z ďaleko východnej Ázie – Filipíny, Malajzia,“ priblížil viceprezident Zväzu automobilového priemyslu SR Pavol Prepiak.

Podiel cudzincov sa zvyšuje

Odborári vnímajú situáciu na trhu práce, preto nie sú proti zamestnávaniu zahraničných pracovníkov. Majú však výhrady k úpravám.

„Vzišla zmena, s ktorou máme problém, že sa podiel cudzincov alebo zamestnancov z tretích krajín u jednotlivých zamestnávateľov aj v súčte s agentúrnymi zvyšuje z 30 percent na 45 percent. Máme obavu, že to môže zásadným spôsobom negatívne ovplyvniť práve kvalitu sociálneho dialógu a kolektívneho vyjednávania,“ povedala prezidentka Konfederácie odborových zväzov SR Monika Uhlerová.

„Samozrejme, máme záujem len o takých ľudí, ktorí zaplnia nedostatkové profesie. Stále bude prioritou slovenskej vlády zamestnanie slovenského občana,“ dodal minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

Zmeny, ktoré zjednodušia zamestnávanie zahraničných pracovníkov, teraz poputujú do parlamentu. Ak ich poslanci schvália, platiť by mali už od júla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika