Na hlavný obsah

Študenti by mohli v budúcnosti získať európsky titul uznávaný vo všetkých členských štátoch

Nový typ vysokoškolského titulu navrhuje eurokomisia.

Študenti by mohli v budúcnosti získať európsky titul uznávaný vo všetkých členských štátoch
Ilustračná snímka študenta. Foto: Unsplash

V budúcnosti by študenti univerzít v Európskej únii mohli získať európsky titul, ktorý by bol automaticky uznávaný v celej EÚ. Vyplýva to z návrhu, ktorý v stredu (27. 3.) zverejnila Európska komisia.

Cieľom je zvýšiť konkurencieschopnosť a prepojenosť európskeho vysokoškolského vzdelávania. Uviedla to komisárka pre inovácie, výskum, vzdelávanie a mládež Iljana Ivanovová.

Komisia navrhuje, aby bol európsky titul novým typom titulu, ktorý by spoločne a na dobrovoľnom základe udeľovala skupina univerzít v celej Európe. Udeľoval by sa na základe spoločného súboru kritérií dohodnutých na európskej úrovni.

Študenti by tak mali viac možností študovať na viacerých univerzitách v Európe a vďaka titulu uznávanému v celej EÚ by sa mohli ľahšie uchádzať o zamestnanie v rámci súčasného európskeho bloku.

„Plánom na európsky titul reagujeme na potreby našich študentov, univerzít a ich zamestnancov, ako aj budúcich zamestnávateľov dnešných študentov – a vlastne celej Európy,“ povedala komisárka Ivanovová.

Podpora mobility vo vzdelávaní v EÚ

„Komisia predložila tri iniciatívy na podporu nadnárodnej spolupráce medzi inštitúciami vysokoškolského vzdelávania s konečným cieľom vytvoriť európsky stupeň vzdelania. Dobrovoľný európsky titul by bol prínosom pre študentov aj komunitu vysokoškolského vzdelávania,“ uvádza sa v tlačovej správe EK.

Nový európsky titul by podľa eurokomisie podporoval mobilitu vo vzdelávaní v rámci EÚ a zlepšoval prierezové zručnosti študentov. Ako ďalej uviedla, návrhy plne rešpektujú právomoci členských štátov a regionálnych vlád v oblasti vysokoškolského vzdelávania.

Očakáva sa, že o balíku sa bude v nasledujúcich mesiacoch diskutovať s členskými štátmi a ďalšími kľúčovými zainteresovanými stranami v oblasti vysokoškolského vzdelávania.

„Komisia vyzýva Radu EÚ, členské štáty, univerzity, študentov a hospodárskych a sociálnych partnerov, aby spolupracovali na tom, aby sa európsky titul stal skutočnosťou,“ dodala exekutíva EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet