Na hlavný obsah

MEDIAN SK pre RTVS: V prvom kole by najviac hlasov získal I. Korčok, v druhom by sa karta obrátila

Na treťom mieste by skončil Štefan Harabin.

MEDIAN SK pre RTVS: V prvom kole by najviac hlasov získal I. Korčok, v druhom by sa karta obrátila
Zľava prezidentský kandidát Ivan Korčok, Peter Pellegrini a Štefan Harabin. Foto: TASR/Jakub Kotian, Ján Krošlák a Jaroslav Novák/koláž RTVS

Tri týždne pred prezidentskými voľbami by v prvom kole zvíťazil Ivan Korčok. V druhom kole by sa však napokon prezidentom stal Peter Pellegrini. Vyplýva to z volebného modelu agentúry MEDIAN SK exkluzívne pre RTVS.

Bývalého ministra zahraničných vecí by chcelo za prezidenta 36 percent opýtaných ľudí. Nasleduje predseda parlamentu Peter Pellegrini so ziskom 32,7 percenta hlasov.

Na treťom mieste by skončil bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin s podporou 11,2 percenta hlasov. Nasleduje líder hnutia Slovensko Igor Matovič, hlas by mu odovzdalo takmer päť percent ľudí.

Piatu najvyššiu podporu by získal kariérny diplomat Ján Kubiš, volili by ho 3,2 percenta opýtaných. Nasleduje predseda strany Aliancia Krisztián Forró, volili by ho 2,7 percenta opýtaných.

Podpredsedu parlamentu a predsedu národniarov Andreja Danka by si vybrali 2,2 percenta voličov. Tesne cez dve percentá hlasov by získal predseda ĽSNS Marian Kotleba. Historik Patrik Dubovský by získal dve percentá hlasov.

Predsedu politickej strany Slovenské hnutie obrody Róberta Šveca by volili necelé dve percentá ľudí. Na poslednom mieste s podporou tesne nad jedno percento by skončil člen strany Hlas ľudu Milan Náhlik.

Pellegrini víťaz druhého kola

Do druhého kola prezidentských volieb by tak postúpili Ivan Korčok a Peter Pellegrini. V tomto súboji by podľa prieskumu napokon zvíťazil Peter Pellegrini, ktorého by volilo 51,7 percenta voličov. Ivan Korčok by získal 48,3 percenta hlasov.

Volebný model urobila agentúra MEDIAN SK pre RTVS od 23. do 27. februára 2024 na vzorke 1 214 respondentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko