Na hlavný obsah

Namiesto zdôvodnenia dominovali urážky smerom k novinárom či vedeniu televízie: Ľ. Machaj zvažuje právne kroky

Generálny riaditeľ RTVS zvažuje právne kroky.

Namiesto zdôvodnenia dominovali urážky smerom k novinárom či vedeniu televízie: Ľ. Machaj zvažuje právne kroky
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Foto: RTVS

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) aj s politikmi za SNS obhajovali chystané zmeny v RTVS. Tlačovú konferenciu však poznačili urážky, osočovanie a obmedzenie novinárov klásť otázky. Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj zvažuje právne kroky proti výrokom politikov na jeho adresu.

V utorok (12. 3.) ministerka kultúry prisľúbila, že zodpovie otázky o novom zákone, ktorý úplne zmení fungovanie RTVS. Namiesto zdôvodnenia dominovali urážky smerom k umelcom, novinárom, či vedeniu televízie.

„Tak si teda povedzme, že na čele RTVS stojí bezdomovec, ktorý je zasypaný exekúciami,“ povedal minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nom. SNS).

Tlačovej konferencii o zmenách v RTVS sa v Správach RTVS venovali redaktori Nina Janešíková a Ivan Tománek:

„Dovolím si z tohto miesta vyzvať mediálny výbor NR SR a požiadať nášho kolegu pána Michelka, aby si v najbližších dňoch predvolal pána Machaja, a aby pán riaditeľ vysvetlil svoj osobný bankrot,“ vyhlásila ministerka kultúry Šimkovičová.

„Som pripravený na tieto otázky odpovedať, ja som na ne odpovedal už pri voľbe na generálneho riaditeľa a tie slová, ktoré použil podpredseda vlády, že som bezdomovec, tak zvažujem, že budem to riešiť aj na ochranu osobnosti nejakými postupmi. Radím sa s našimi právnikmi,“ reagoval Machaj.

Za takmer hodinovú tlačovú konferenciu sme sa toho veľa o novom zákone nedozvedeli. Akcia síce bola pre akreditovaných novinárov, no nikto ju nekontroloval, a tak sa dnu dostali aj protestujúci ľudia z ulice.

Rada pre mediálne služby

Jeden z nich podpredsedu parlamentu Andreja Danka nazval hanlivým slovom. „Čo zastupujete, akú externú firmu? Ako sa volá zástupca médií a z akého ste média, že ste mi povedali, že som debil? Ako sa voláte?“ Reagoval Danko.

„Bol to môj subjektívny názor. Keď začal rozprávať tie veci, tak mi to príde cez čiaru, čo všetko sa tu deje a aké vyhlásenia nám ponúka vrcholný predstaviteľ našej vlády. Pôsobím ako vizuálny umelec,“ vysvetlil svoje konanie zástupca kultúrnej obce Martin.

„Neviem sa zbaviť dojmu organizovania útoku do nás, redaktorka RTVS ho určite pozná,“ pokračoval Danko.

„Vôbec ho nepoznám, nikdy v živote som ho nevidela,“ ohradila sa redaktorka RTVS Nina Janešíková.



Ministerka kultúry tvrdí, že RTVS si neplní svoje úlohy a spravodajstvo nie je vyvážené, svoje vyhlásenia však nepodložila dôkazmi. Generálny riaditeľ pripomína, že na posudzovanie je tu Rada pre mediálne služby.

„V rámci objektivity, nezávislosti alebo verejnoprávnosti nás Rada pre mediálne služby, ktorá je jediný orgán, ktorý to môže konštatovať, okrem súdu, zatiaľ nepostihla, že by nám dala nejakú pokutu,“ podčiarkol Machaj.

„Tá tlačová konferencia vlastne nepriniesla nejaké argumenty, o ktorých by sa dalo diskutovať. Z môjho pohľadu to bola zvláštna zmes osobných útokov. Nebolo vôbec povedané, čo by mali byť dôvody na zmenu zákona,“ zhodnotil Vlastimil Nečas z Katedry mediálnych štúdií, Karlova univerzita v Prahe.

Po dvoch otázkach zástupcovia ministerstva kultúry znemožnili novinárom pýtať sa ďalej a tlačovú konferenciu ukončili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko