Na hlavný obsah

T. Gašpar tvrdí, že jeho syn má všetky predpoklady viesť SIS. J. Krúpa sa obáva zneužitia inštitúcie

V diskusii odzneli aj osobné útoky.

T. Gašpar tvrdí, že jeho syn má všetky predpoklady viesť SIS. J. Krúpa sa obáva zneužitia inštitúcie
Vľavo poslanec Juraj Krúpa (SaS) a vpravo predseda brannobezpečnostného výboru Tibor Gašpar (Smer-SD) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Foto: RTVS

Predseda brannobezpečnostného výboru Tibor Gašpar (Smer-SD) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 potvrdil, že vláda chce zmenou štatútu Slovenskej informačnej služby (SIS) dostať do jej vedenia svojho človeka a obísť tak prezidentku. Hovoril aj o predpokladoch jeho syna Pavla Gašpara pre pozíciu šéfa tejto inštitúcie.

Poslanec NR SR Juraj Krúpa (SaS) hovoril v súvislosti so zmenou štatútu tajnej služby o právnej kľučke.

Premiér Robert Fico v sobotu (24. 2.) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy vyhlásil, že otázka šéfa SIS bude vyriešená do desiatich dní.

Krúpa považuje zmenu štatútu za znásilňovanie zákona o SIS a obchádzanie schvaľovacieho procesu nového riaditeľa tejto inštitúcie. „Pýtam sa na základe čoho? Pán Gašpar mladší, neviem na základe čoho má on danosti a predpoklady na to, aby SIS viedol,“ vyjadril sa Krúpa.

Majetkové pomery

Krúpa spomenul aj to, že Pavol Gašpar má na predlaktí vytetovanú podobizeň svojho otca Tibora Gašpara. „Ste úbohý so svojimi osobnými útokmi,“ reagoval Gašpar. Dodal, že jeho syn spĺňa všetky predpoklady na pozíciu riaditeľa SIS.

Poslanec SaS upozornil aj na majetkové pomery Pavla Gašpara, ktoré podľa neho nezodpovedajú jeho príjmom. „Sprosto klamete, ani neviete, kde môj syn pracoval a nepracoval,“ ohradil sa Gašpar. „Mal právnické vzdelanie, robil v polícii, robil na súde, robil vyššieho súdneho úradníka, robil v advokácii a momentálne robí štátneho tajomníka a popritom aj podnikal,“ vymenoval Gašpar.

Reportáž z diskusnej relácie O 5 minút 12 pre Správy RTVS pripravila redaktorka RTVS Katarína Wildová:

„Myslíte si, že vláda by prišla s kandidátom, ktorý by nespĺňal požiadavky?“ spýtal sa. Gašpar zároveň vyhlásil, že ak sa jeho syn stane šéfom SIS, tak odíde z výboru na kontrolu SIS.

Juraj Krúpa reagoval, že v prípade, ak sa Gašpar mladší stane šéfom SIS, tak sa obáva zneužitia tejto inštitúcie.

Vojna na Ukrajine

Diskutujúci sa dotkli aj témy vojny na Ukrajine. Svet si v sobotu (24. 2.) pripomenul druhé výročie tohto konfliktu. Gašpar sa zastal vyhlásení premiéra Roberta Fica na túto tému.

„Robert Fico hovorí o potrebe mieru a potrebe chrániť ľudské životy,“ povedal. Zároveň uviedol, že ruskú agresiu na Ukrajine odmieta.

Premiér Fico v sobotu hovoril o tom, že EÚ podporuje zabíjanie Slovanov, spomenul aj to, že ruský prezident Vladimir Putin je podľa neho „falošne démonizovaný“.

„Všetci si želáme mier, nikto nechce vojnu,“ vyhlásil Krúpa. „Jediný, kto dokáže ukončiť vojnu je Putin, tým, že stiahne vojská z Ukrajiny,“ dodal s tým, že o mieri môžu rokovať, až keď na na to budú pripravené obe strany.

Kedy bude novela Trestného zákona zverejnená v Zbierke zákonov Gašpar nespresnil, len zdôraznil, že všetko ide podľa zákona.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko