Na hlavný obsah

Pavol Gašpar sa stal námestníkom SIS, má kompetencie riaditeľa

Podľa prezidentky vláda prevzala zodpovednosť za fungovanie SIS.

Pavol Gašpar sa stal námestníkom SIS, má kompetencie riaditeľa
Nový námestník SIS Pavol Gašpar. Foto: TASR/František Iván

Námestníkom riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) sa vo štvrtok (7. 3.) stal Pavol Gašpar. Informovala o tom hovorkyňa SIS Katarína Némová. Zo stanoviska vyplýva, že vo funkcii získal kompetencie riaditeľa spravodajskej služby.

„Menovaný bol uvedeným dňom v súlade so štatútom SIS poverený výkonom práv, povinností a zodpovednosti riaditeľa SIS ako osoba, ktorú vláda navrhla prezidentke SR na vymenovanie do funkcie riaditeľa SIS,“ uviedla Némová.

Gašpara vo februári vláda navrhla na riaditeľa SIS. Prezidentka SR Zuzana Čaputová informovala, že zvažuje prenechanie menovania nového riaditeľa tajnej služby na svojho nástupcu. Vláda schválila zmenu štatútu SIS.

V stredu (6. 3.) vláda Gašpara odvolala z pozície štátneho tajomníka Ministerstva spravodlivosti SR.

Vláda obišla prezidentku

Zmenou štatútu SIS vláda obišla menovaciu právomoc prezidentky a prevzala plnú zodpovednosť za fungovanie SIS. Uviedla to v reakcii na nového námestníka spravodajskej služby hlava štátu Zuzana Čaputová. Stanovisko poskytol jej hovorca Martin Strižinec.

„Je zjavné, že zmenou štatútu SIS vláda obišla menovaciu právomoc prezidentky. Na takýto poľutovaniahodný postup neexistoval žiaden dôvod. Žiaľ, neexistuje naň účinný právny prostriedok nápravy. Týmto krokom vláda prevzala zodpovednosť za fungovanie SIS,“ reagovala prezidentka.

PS podá podnet na GP SR

Progresívne Slovensko (PS) listom požiada SIS, aby jej aktuálne vedenie odtajnilo vládou schválenú zmenu štatútu, ktorá má súvisieť práve so zmenami vo vedení tajnej služby. Podá aj podnet na Generálnu prokuratúru (GP) SR, aby preverila zákonnosť zmien.

PS hovorí o obchádzaní zákona a riziku izolácie slovenskej tajnej služby v medzinárodnom kontexte.

Poslankyňa Národnej rady SR za PS Zuzana Števulová tvrdí, že verejnosť má právo na informácie o personálnych zmenách vedenia tajnej služby. „Preto sme pripravili žiadosť pre SIS,“ informovala na tlačovej konferencii s tým, že ju v piatok (8. 3.) podajú a oficiálne požiadajú o odtajnenie zmeny štatútu SIS.

„Dávame podnet aj na GP, aby preskúmala, či doplnenie štatútu nie je v rozpore so zákonom o SIS. V prípade, že to bude potrebné, obrátime sa v tejto veci aj na Ústavný súd SR,“ dodala.

„Dozvedeli sme sa, že spravodajská služba, hlavná najvýznamnejšia spravodajská služba republiky, má nového riaditeľa. Nedozvedeli sme sa to na základe menovacieho ceremoniálu v prezidentskom paláci, tak ako predpokladá zákon. Dozvedeli sme sa to cez tlačovú správu,“ reagoval predseda poslaneckého klubu PS Martin Dubéci.

Kritizoval spôsob výmeny, pochybuje aj o Gašparových odborných predpokladoch.

Mimoriadny rokovanie výboru NR SR

Poslankyňa Mária Kolíková (SaS) zvolá na pondelok (11. 3.) mimoriadne rokovanie kontrolného výboru na činnosť SIS. Chce, aby sa nový námestník Pavol Gašpar predstavil členom výboru a zároveň predstavil svoje ciele pri vedení SIS. Kolíková o tom informovala na sociálnej sieti.

„Ako predsedníčka kontrolného výboru pre SIS zvolávam mimoriadne rokovanie výboru na pondelok o 13.00 h, aby sa členom výboru predstavil nový námestník SIS Pavol Gašpar, ktorý bol poverený riadením SIS a rovnako, aby predstavil svoje ciele pri vedení SIS,“ uviedla.

Trvá na presvedčení, že zmena štatútu, na základe ktorej je Gašpar poverený vedením SIS, je v rozpore so zákonom a očakáva, že príslušné orgány v dohľadnej dobe urobia v tejto súvislosti nápravu.

KDH podporí zvolanie výboru

Poslanec parlamentu František Majerský (KDH) v súvislosti so zmenami vo vedení SIS podporí zvolanie mimoriadneho kontrolného výboru na činnosť SIS. Bude požadovať jasné vysvetlenie, ako mohol Pavol Gašpar získať previerku a dostať sa do vedenia SIS. Informovala o tom hovorkyňa KDH Lenka Halamová.

„Svojím rozhodnutím obísť prezidentku, zmeniť štatút SIS a natlačiť Pavla Gašpara do vedenia SIS vláda Smeru, Hlasu a SNS opäť raz ničí našu reputáciu v zahraničí a do funkcií dosadzuje lojálnych ľudí bez skúseností, miesto odborníkov,“ dodal Majerský.

Člen vedenia KDH Viliam Karas zároveň podotkol, že koalícia pokračuje v znižovaní dôvery v inštitúcie tak na medzinárodnej, ako aj vnútroštátnej úrovni. Pýta sa, ako možno od občanov žiadať, aby rešpektovali zákony a dôverovali tomu, že si štátne orgány budú riadne plniť svoje povinnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko