Na hlavný obsah

Róbert Švec: Ak by som bol prezidentom, tlačil by som na vystúpenie Slovenska z EÚ a NATO

V relácii RTVS Interview :24 - špeciál tiež povedal, že novelu Trestného zákona by podpísal.

Róbert Švec: Ak by som bol prezidentom, tlačil by som na vystúpenie Slovenska z EÚ a NATO
Na snímke Róbert Švec počas rozhovoru v relácii Interview :24 - špeciál. Foto: RTVS

Prezidentský kandidát a líder mimoparlamentnej strany Slovenské Hnutie Obrody (SHO) Róbert Švec v relácii RTVS Interview :24 – špeciál povedal, že sa rozhodol kandidovať, pretože v Prezidentskom paláci musí byť „slovenský vlastenec“.

Švec o post hlavy štátu zabojoval aj vo voľbách v roku 2019, získal vtedy 0,3 percenta hlasov voličov. „Niekde sa začať musí, ideme ďalej. Každý, kto sa venuje politike, sa musí zapájať do politickej súťaže, v našej republike sú to voľby,“ podotkol.

Myslí si, že má predpoklady na to, aby viedol Slovenskú republiku. Róbert Švec verí, že bude v prezidentských voľbách úspešný a postúpi do druhého kola.

Potenciálnych voličov chce zaujať svojím životným príbehom. „Som nová a svieža tvár, nemám za sebou žiadne kauzy, žiadnych oligarchov a mám čistý štít,“ dodal prezidentský kandidát. Hlava štátu by podľa neho mala využiť právo veta vtedy, keď to uzná za nevyhnutné.

Novelu Trestného zákona by podpísal

V prípade, že by pri schválení novely Trestného zákona bol prezidentom on, povedal, že by ju podpísal. „Nesúhlasím so skracovaním lehôt, ale pre mňa bolo dôležité to, aby Úrad špeciálnej prokuratúry zanikol,“ skonštatoval Švec s tým, že na Ústavný súd SR by sa neobrátil.

Myslí si, že prezident SR by mal rešpektovať vôľu parlamentu i vlády v prípade politických nominácii. „Predseda vlády SR je zodpovedný za vládnutie, ak predloží prezidentovi nejakú nomináciu, tak je to jeho zodpovednosť a prezident by to mal akceptovať,“ dodal.

Ak by sa stal prezidentom SR, chcel by znovu obnoviť slovenskú korunu. „Je to úplne jednoduché, zavedie sa slovenská koruna ako začiatkom 90. rokov, keď vznikala Slovenská republika,“ povedal.

Je podľa neho potrebné, aby Slovensko malo národnú menu. „Inak nemôže robiť suverénnu politiku, sme kolóniou,“ myslí si Róbert Švec.

Chce vystúpiť z EÚ a NATO

Róbert Švec je za vystúpenie z Európskej únie a Severoatlantickej aliancie (NATO). Povedal, že ak by bol prezidentom, „tlačil“ by na to.

„Nie som však za okamžité vystúpenie z EÚ a NATO. Musíme pripraviť kroky na to, aby Slovensko bolo pripravené opustiť EÚ,“ doplnil s tým, že to môže trvať aj niekoľko rokov.

Róbert Švec si vie predstaviť v prípade vystúpenia z NATO budúcnosť Slovenska v „bezpečnostnom páse neutrálnych štátov zloženého zo Slovenska, Švajčiarska, Rakúska a Ukrajiny“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko