Na hlavný obsah

V komárňanskej bazilike objavili vzácne fresky významných maliarov

Monumentálna stavba má zaujímavú históriu.

V komárňanskej bazilike objavili vzácne fresky významných maliarov
Bazilika svätého Ondreja v Komárne. Foto: RTVS

V Bazilike svätého Ondreja v Komárne objavili vzácne fresky významných barokových maliarov. Ide pritom o štvrtý najväčší kostol na Slovensku. Monumentálna stavba má zaujímavú históriu.

Pôvodný kostol dal postaviť rád jezuitov v roku 1751. Ukážka veľkolepého baroka mala ľudí priblížiť k cirkvi a vrátiť naspäť k viere.

„Ako čas plynul, tak ho bolo treba omietnuť, vyzdobiť, a neskôr bol touto úlohou poverený Franz Anton Maulbertsch,“ priblížil reštaurátor Juraj Puškár.

„V Rakúsku ho považujú za jedného špičkového barokového maliara, to je ich eso. Takže máme ho aj tu,“ dodal reštaurátor Ján Hromada.

Vzácnym objavom v Bazilike svätého Ondreja v Komárne sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka RTVS Marína Opálková:

Okrem prác Maulbertscha sa v bazilike nachádzajú aj diela ďalších výnimočných maliarov. Svoje zastúpenie tu má aj Johann Lucas Kracker, ktorý mal však špeciálnu úlohu.

Krackerovi sa podarilo obnoviť pôvodné Maulbertschove práce, ktoré sa čiastočne zničili počas veľkého zemetrasenia v roku 1763. Išlo o doteraz najväčšie zaznamenané zemetrasenie v strednej Európe – a to len niekoľko mesiacov po tom, ako Maulbertsch dokončil svoje dielo.

Jedna z veží sa zrútila dovnútra a zničila hlavné výtvarné diela. „Ako vidíte, tuto po tých klenbách boli samé trhliny, pukliny. Asi takto to musel vidieť Kracker, keď prišiel opravovať,“ dodal Hromada.

Reštauračné práce pokračujú

Ďalšia skúška ohňom prišla v roku 1848. Mesto zachvátil veľký požiar. Kostol horel tri dni. Fresky akoby zázrakom prežili.

V 30. rokoch minulého storočia sa rozhodli pôvodné maľby prekryť vápencovými nátermi. Prečo sa to udialo, reštaurátori netušia, ale aj vďaka tomu sa tieto vzácne fresky podarilo uchovať.

„Existuje v literatúre správa, že to bolo najlepšie výtvarné dielo, ktoré Maulbertsch zrealizoval,“ uzavrel Puškár.

Reštaurátori musia ukončiť práce na západnej strane kostola do konca tohto roka. Či bude východná strana tiež súčasťou veľkolepej výzdoby baziliky, je zatiaľ otázne. Na projekt momentálne zháňajú financie.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny