Na hlavný obsah

V Bruseli sa debatovalo o stave právneho štátu a slobode médií na Slovensku: Europoslanci sa dostali do sporu

EK sleduje vývoj na Slovensku.

V Bruseli sa debatovalo o stave právneho štátu a slobode médií na Slovensku: Europoslanci sa dostali do sporu
Ilustračná snímka.

Europoslanci vo štvrtok (11. 4.) počas rozpravy v Bruseli o stave právneho štátu a slobody médií na Slovensku prešli z debaty do sporu.

Slovenskí vládni europoslanci kroky slovenského premiéra obhajovali. Podľa opozície naopak Robert Fico (Smer-SD) podkopáva právny štát, ženie Slovensko do náruče Ruska a navyše tak hrozí, že Bratislava príde o peniaze z Európskej únie.

Eurokomisár pre otázky spravodlivosti Didier Reynders zdôraznil, že Európska komisia všetok vývoj pozorne sleduje. Žiada od slovenských úradov vysvetlenie a je pripravená reagovať. „Skutočnosť, že máte väčšinu v parlamente, vás nezbavuje povinnosti rešpektovať právny štát, to platí pre všetky členské krajiny,“ uviedol počas rozpravy Reynders.

Európska komisia už v minulosti vyjadrila pochybnosti v súvislosti so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Výčitky sa týkali najmä zabezpečenia efektívneho vyšetrovania trestných činov poškodzujúcich rozpočet únie. Vláda ale všetky pochybnosti odmietla.

Eurokomisár Reynders sa už skôr uviedol, že je Brusel pripravený využiť sankcie na zabezpečenie riadnej finančnej správy rozpočtu Únie. Princíp ochrany rozpočtu pritom umožňuje komisii zmraziť európske fondy určené pre krajinu, ktorá dostatočne nezabezpečí ich riadne využitie. To v súčasnosti pociťuje Maďarsko.

Komisiu znepokojuje aj návrh nového zákona RTVS, ktorý podľa kritikov povedie k ovládnutiu verejnoprávnej inštitúcie štátom.

Diskusii o právnom štáte na Slovensku v Europarlamente sa v Správach RTVS venovala Klaudia Mikolášová:

„Máme ohľadom vývoja na Slovensku vážne starosti. Všetky zmeny prebehli v zrýchlenom konaní, hoci Európska komisia žiadala, aby sa na to určilo viac času ako na národnej, tak aj európskej úrovni,“ uviedol pred poloprázdnou sálou v Bruseli Reynders. „Hrozí, že sa ohrozí boj proti korupcii aj záujmy EÚ,“ dodal.

Koalícia vs. opozícia

Tieto výhrady spomínali aj slovenskí opoziční poslanci a pripojili sa k nim napríklad aj kolegovia z Poľska. Podľa Vladimíra Bilčíka (nezávislý, ľudová frakcia EPP) nie je Fico schopný vládnuť slušne a podľa pravidiel. „Ak občanom Slovenska beriete možnosť mať prístup k slobodným médiám, ponesiete za to dôsledky,“ uviedol slovenský europoslanec.

Aj podľa Martina Hojsíka (Progresívne Slovensko, liberálna frakcia Renew) sa právny štát na Slovensku ocitá postupne v troskách. Krajine hrozí, že príde o miliardy z európskych fondov.

„Sme znepokojení tým, čo sa deje na Slovensku, proruská politika, odmietanie podpory Ukrajiny, to nie je prijateľné. Nevydajte sa Orbánovou cestou,“ odkázal Slovákom poľský člen socialistickej frakcie v EP Lukasz Kohút.

Podľa europoslankyne Moniky Beňovej (Smer-SD) má Ficova vláda záujem na vyriešení všetkých otázok. „Moja vláda súcíti s ukrajinskou vládou. Nie sme vláda vojny, sme vláda mieru. Nie je to hanba. Vy vojnu podporujete, my chceme mier,“ uviedla. Spomenula štvrtkové stretnutie slovenskej a ukrajinskej vlády.

Ako doplnila jej kolegyňa z vládnej strany Katarína Roth Nevedalová, „slovenská vláda má právo prijímať zákony, o ktorých sa domnievame, že sú dobré“. Zároveň ale slovenské vedenie podľa nej komunikuje s Európskou komisiou.

„Robíte z Fica démona. Prosím, neberte si do úst moju vlastnú krajinu a mojich kolegov, pretože o tom nič neviete a nerozumiete tomu,“ odkázala niektorým prítomným v sále.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko