Na hlavný obsah

Ministerstvo kultúry chce vo Fonde na podporu umenia presadiť štátnu kontrolu. Rozhodnutia nezávislých komisií kritizuje

Tvrdí, že fond nespravodlivo prideľuje dotácie na umelecké projekty.

Ministerstvo kultúry chce vo Fonde na podporu umenia presadiť štátnu kontrolu. Rozhodnutia nezávislých komisií kritizuje
Zasadnutie Výboru NR SR pre kultúru a médiá. Foto: RTVS

Rezort kultúry chce vo Fonde na podporu umenia posilniť kontrolu štátu. Tvrdí, že fond nespravodlivo prideľuje dotácie na umelecké projekty. Parlamentný výbor pre kultúru a médiá mal vo štvrtok (11. 4.) rokovať o zmenách vo fungovaní fondu. Predseda výboru Roman Michelko rokovanie presunul na budúci týždeň.

Prekvapivé rozhodnutie odložiť rokovanie o poslaneckom návrhu, ktorý má zmeniť spôsob rozdeľovania dotácií vo Fonde na podporu umenia (FPU), zdôvodnil predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS) technickými detailmi.

„Nič principiálne nebude, Koaliční poslanci ma poprosili, aby som to podržal vyslovene v legislatívnom-technickej záležitosti. Pozmeňovák, tak ako je predložený pôjde, je to naozaj len technický detail,“ vyhlásil Roman Michelko.

Financovaniu umeleckých projektov sa v Správach RTVS venovala Andrea Šuvadová:

Žiadosti posudzujú nezávislé komisie

Žiadosti o dotácie vo fondoch posudzujú nezávislé odborné komisie. Ich rozhodnutia však podľa rezortu kultúry, Romana Michelka aj koalície zvýhodňujú určité skupiny umelcov a tvorcov. Rozhodovanie o dotáciách tak má prejsť na rozšírenú radu fondu, v ktorej majú mať prevahu nominanti rezortu kultúry.

„Rada fondu bude definitívne odobrovať výsledky komisií, s najväčšou pravdepodobnosťou 95 percent odobrí. Teraz je to absurdné, je to 5/4. Čiže štát, ktorý tam dáva 20 miliónov, nemá väčšinu,“ uviedol Michelko.

,,V tejto rade bude z 13 členov, osem priamo volených ministerkou, čo prakticky znamená že ministerstvo bude absolútne ovládať to, aké projekty sa búdu podporovať. Tým sa ruší základná podstata verejnoprávneho charakteru toho fondu. V konečnom dôsledku my ten fond môžeme zrušiť a udeľovať granty môže ministerstvo kultúry,“ skonštatovala podpredsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová (PS).

Podľa KDH ide o zásadný krok k ovládnutiu Fondu na podporu umenia ministerstvom kultúry a k zrušeniu jeho nezávislého postavenia.

„Tieto verejnoprávne fondy si SNS privatizuje. Inštitúcie budú musieť byť podriadené politikom a to je hlavný problém na ktorý upozorňujeme,“ povedal člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá Jozef Hajko (KDH).

„To sú obrovské finančné prostriedky nás všetkých. Mali by sme vedieť, kto dostáva tieto finančné prostriedky a kto ich nedostáva, resp. nie je vyvolený,“ vyhlásil poslanec NR SR Dušan Jarjabek (Smer-SD).

Žiadosti sú vyššie ako rozpočet

Žiadosti o dotácie sú o niekoľko desiatok miliónov vyššie ako rozpočet fondu. Experti aj politici sa zhodujú, že by pomohlo, ak by sa príspevok zo štátneho rozpočtu navyšoval minimálne na úrovni inflácie.

„Keď je príliš veľa nepodporených žiadostí, lebo rozpočet je malý, je to na škodu veci. Lebo keď máme oveľa viac tých, ktoré neboli podporené, existuje pocit všeobecnej nespokojnosti,“ povedala Jaurová.

„Mali by sme sa pýtať, či má fond dostatočný rozpočet, lebo vieme, koľko ľudí žiada a koľko ľudí dostáva. Preto by sa mali predkladatelia zákonov v prvom rade zaoberať rozpočtom fondu. Keby rozpočet navýšili, v pomere tomu koľko žiadostí je podaných, tak by zistili že oveľa viac žiadostí je podporených,“ dodala politička.

,,Samozrejme, bolo by fajn, keby bol automaticky valorizačný mechanizmus. Keby sa nám podarilo dostať aspoň na zohľadnenie inflácie aspoň na rok 2017. Prostriedkov je málo, o to viac by mali ísť na tie najkvalitnejšie projekty a nie vždy to tak je,“ uzavrel Michelko.

Kultúrny a mediálny vybor by mal o zmenách vo FPU rokovať v utorok (16. 4.)

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko