Na hlavný obsah

Islamský štát vyzval na útoky pred štvrťfinálovými zápasmi Ligy majstrov. Krajiny sprísňujú opatrenia

Zverejnili grafiku s odkazom "Všetkých ich zabite".

Islamský štát vyzval na útoky pred štvrťfinálovými zápasmi Ligy majstrov. Krajiny sprísňujú opatrenia
Grafika Islamského štátu vyzývajúca k zabíjaniu. Foto: RTVS/El Confidencial

Teroristická organizácia Islamský štát (IS) zverejnila výhražnú ilustráciu, v ktorej vyzýva na útoky na štadióny, kde sa v utorok (9. 4.) a v stredu (10. 4.) odohrajú futbalové zápasy štvrťfinále Ligy majstrov. Informovala o tom španielska agentúra Europa Press.

Hrozba sa týka štadiónov v Paríži, Londýne a Madride, ktoré očakávajú desaťtisíce fanúšikov. Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin medzitým ohlásil výrazné posilnenie bezpečnostných opatrení pred stredajším zápasom v Paríži.

Médiá spriaznené s organizáciou Islamský štát začali šíriť grafiku, na ktorej je zobrazený zakuklený muž so samopalom v ruke a napísané názvy štadiónov, kde sa hrajú futbalové zápasy štvrťfinále Ligy majstrov. „Všetkých ich zabite,“ vyzýva nápis na ilustrácii postriekanej červenou farbou.

Zápasy štvrťfinále Ligy majstrov sa odohrajú v utorok a v stredu na dvoch štadiónoch v Madride a tiež v Londýne a Paríži. Španielske úrady neoznámili, že by mali nejaké konkrétne poznatky o možných útokoch. Podľa odborníkov by však ilustrácia mohla osloviť takzvaných osamotených útočníkov a ďalších radikálov.

V Madride sú pripravené tisíce policajtov

Ilustráciu, ktorú šíria médiá blízke IS, považujú francúzske úrady za „jasne vymedzenú vyhrážku“, ktorá ale nie je zameraná len proti Francúzsku, píše agentúra AFP.

Francúzsky minister vnútra preto v utorok rokoval s parížskymi policajným prefektom, ktorý nechal výrazne posilniť bezpečnostné opatrenia. Minister Francúzov vyzval, aby nepodľahli snahe teroristickej organizácie šíriť strach a paniku.

V Španielsku v súčasnosti panuje druhý najvyšší stupeň protiteroristickej bdelosti. Zápasy v Madride bude podľa informácií stanice TVE chrániť rozsiahly aparát zo zhruba 3-tisíc policajtov, strážnikov a súkromných strážnikov.

Úrady sa rozhodli bezpečnostné opatrenia posilniť aj v súvislosti s marcovým útokom pri Moskve, ku ktorému sa Islamský štát prihlásil. Pri streľbe v komplexe Crocus City Hall zahynulo vyše 140 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport