Na hlavný obsah

Ukrajine jasne chýbajú dostačujúce systémy protivzdušnej obrany, upozornil Zelenskyj

Poukázal na útoky na Charkov.

Ukrajine jasne chýbajú dostačujúce systémy protivzdušnej obrany, upozornil Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/Vadim Ghirda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu (7. 4.) zahraničných spojencov žiadal o urýchlené dodanie systémov protivzdušnej obrany. Pripomenul ruské letecké útoky na mesto Charkov na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra DPA. Zelenskyj to uviedol na sociálnej sieti X.

Situáciu v Charkove označil prezident za veľmi náročnú a Rusi proti mestu takmer každodenne používajú navádzané bomby. Ukrajinské úrady sa podľa jeho slov usilujú poskytnúť Charkovu lepšiu ochranu pred vzdušnými útokmi.

„Toto je úloha pre našu armádu i diplomatov, ktorí sú zodpovední za medzinárodné spojenia,“ povedal Zelenskyj v príhovore zverejnenom na sociálnej sieti.

„Ukrajine jasne chýbajú dostačujúce systémy protivzdušnej obrany a to je všetkým našim partnerom zrejmé,“ uviedol. Pripomenul, že na svete sa nachádzajú systémy protivzdušnej obrany, ktoré by mohli pomôcť. „Len politická vôľa je potrebná na to, aby boli presunuté Ukrajine,“ napísal a poďakoval sa krajinám, ktorú už jeho krajine pomáhajú.

Rusko v poslednom období zintenzívnilo útoky na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov. Útok v noci na sobotu si v tomto meste vyžiadal šesť obetí a najmenej desať zranených.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet