Na hlavný obsah

Obľúbená dovolenková destinácia zavádza nové pokuty, trest hrozí aj za pľuvanie

Ide o tresty za nevhodné správanie.

Obľúbená dovolenková destinácia zavádza nové pokuty, trest hrozí aj za pľuvanie
Ilustračná snímka Palma de Mallorca. Foto: Unsplash

Jeden z Baleárskych ostrovov – Malorka – zavádza nové pokuty. Ako uvádza portál Majorca Daily Bulletin, starosta mesta Palma chce bojovať s nevhodným správaním turistov. Podľa nemeckého denníka Bild hrozí turistom trest aj za pľuvanie, ktoré ich môže stáť 1 500 až tritisíc eur.

Zavádzajú sa aj nové pravidlá pri jazde na elektrických prostriedkoch, ako kolobežky či bicykle. Obsluhovať ich môžu len osoby staršie ako 16 rokov. Musia mať pritom oblečenú schválenú reflexnú vestu a jazdiť len vo vyhradených zónach. Zároveň sa zakazuje pri jazde nosiť slúchadlá. Za porušenie podľa Bild-u hrozí pokuta do 750 eur.

Malorská pláž Playa de Palma nebude tolerovať ani akýkoľvek vandalizmus. Pokutou vo výške od 750 do 1500 eur môže trestať umiestňovanie nálepiek či plagátov. Ďalej užívanie drog alebo hranie hazardných hier na verejnosti. Zakazuje sa aj verejná konzumácia alkoholu v prípade, že sa ňou narúša poriadok.

„K narušeniu dochádza najmä vtedy, keď sa vytvárajú veľké skupinové zhromaždenia, ruší sa pokoj a ticho v susedstve, vznikajú nehygienické situácie alebo sú dotknuté tretie osoby,“ vysvetlil nemecký denník.

Vandalizmus vo forme grafitov vyjde páchateľov o čosi drahšie. Za pomaľovanie verejných budov hrozí pokuta od 1 500 do tritisíc eur, pričom vandal musí znášať aj náklady za čistenie a opravu. Trest v rovnakej výške hrozí aj za močenie, pľuvanie či iné vyprázdňovanie na verejnosti.

Čo je ešte zakázané?

Bild upozornil na niekoľko ďalších vecí, ktoré sa na pláži na Malorke zakážu. Ide o nahotu alebo polonahotu v meste či pri návšteve verejných zariadení, lezenie po balkónoch, používanie zvukových systémov a laserových ukazovadiel, znečisťovanie prírody, zelene a pláží, ale aj o priestupky proti ľudskej dôstojnosti.

„Zakázaný je aj nepovolený pouličný predaj, nepovolené služby (masáže na pláži a nelegálne sexuálne ponuky) a nelegálne verejné vystúpenia (klauni, mímovia, žongléri, sochy atď.),“ dodal nemecký denník.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet