Na hlavný obsah

Košičania sa chcú v siedmom zápase inšpirovať Třincom, Spišiaci cítia dlh voči fanúšikom

O postupujúcom do finále rozhodne siedmy zápas v Spišskej Novej Vsi.

Košičania sa chcú v siedmom zápase inšpirovať Třincom, Spišiaci cítia dlh voči fanúšikom
Na snímke gólová radosť hráčov Košíc a Spišskej Novej Vsi. Foto: TASR, koláž: RTVS

Semifinálová séria medzi Spišskou Novou Vsou a Košicami bude mať aj siedme pokračovanie. Oceliari na domácom ľade po víťazstve 4:1 odmietli koniec sezóny a zároveň rysov nepustili do premiérového extraligového finále.

Podľa útočníka Košíc Mareka Bartánusa bolo dôležité, že mužstvo podalo zodpovedný kolektívny výkon. Tréner hostí Vlastimil Wojnar a obranca Juraj Valach sa zas zhodli, že úradujúci majstri ich v prvej tretine vyškolili z efektivity.

Vyhrávajú len domáce tímy

Spišiaci si v úvode stretnutia vypracovali viacero príležitostí, ale aj tak lovili puk zo svojej siete ako prví oni. Na úvodný presný zásah Alexa Bretona zo šiestej minúty ešte dokázali rýchlo odpovedať gólom Juraja Valacha, ale to bolo z ich strany všetko.


Do listiny strelcov sa počas prvých šestnástich minút zapísali Brett Pollock a Marek Bartánus. Po bezgólovej druhej tretine zužitkoval v úvode tej poslednej presilovú hru Chase Berger.

„Zo začiatku sme boli trocha nervózni. Spišská si vytvorila šance, ale nás zachránil Dominik Riečický, ktorý podal v bránke skvelý výkon. Povedzme, že sme dali šťastné góly, a tým sme získali sebavedomie. Druhá tretina bola naša najlepšia prostredná tretina v poslednom čase. Do tretej tretiny sme preto šli so sebavedomím. Mali sme pokoj na hokejkách a emócie pod kontrolou. Splnili sme si náš domáci cieľ,“ zhodnotil šiesty semifinálový zápas tréner HC Košice Dan Ceman.

Bartánus: Neurobili sme veľké chyby

Košičania sa tak opäť dokázali dotiahnuť na svojho súpera a vyrovnať stav série na 3:3. Pred 6777 fanúšikmi v Steel aréne potvrdili, že v sérii so Spišskou sa z triumfov tešia len domáce celky.

„Vedeli sme, že zápas bude ťažký. Podali sme perfektný kolektívny výkon. Robili sme všetko, čo sme mali. Hoci má Spišská silnú ofenzívu a dokázali nás aj zatlačiť, viac-menej sme neurobili žiadne veľké chyby, čo sa týka systému,“ zhodnotil útočník Marek Bartánus.

Aj vďaka jeho dvom bodom v zápase sa oceliari môžu pripravovať na rozhodujúci siedmy semifinálový duel. Šesťnásobný extraligový majster verí, že Košičania sa v ňom poučia z dvoch predchádzajúcich meraní síl, v ktorých nedokázali dvakrát zužitkovať vedenie o dva góly.

„Očakávame, že to bude veľmi ťažký zápas. Musíme sa poučiť z dvoch duelov, v ktorých sme v Spišskej viedli, ale po našich chybách ich napokon prehrali. Ideme tam s pokorou, ale dáme zo seba všetko a budeme chcieť opäť podať kolektívny výkon,“ dodal odhodlane Bartánus, ktorý bol súčasťou tímu aj počas dvoch predchádzajúcich ročníkov.

Aj v nich zviedli Košičania dramatické sedemzápasové semifinálové zápolenia. V roku 2022 ich do finále nepustil Slovan, o rok neskôr už zvládli reparát s Michalovcami. Na spomínaný triumf belasých nad Košicami si spomína aj obranca Spišiakov Juraj Valach, ktorý vtedy hájil farby tímu z hlavného mesta. Ak by si rovnaký scenár zopakoval aj v drese rysov, nebol by proti.

„Keď som pred dvomi rokmi hral za Slovan, tak sme tiež hrali v semifinále proti Košiciam a oba celky vtedy vyhrali všetky domáce zápasy. Verím, že teraz sa mi to podarí aj v drese Spišskej, čo bude znamenať, že vyhráme všetky domáce stretnutia a postúpime do finále. Vravím však, že Košice sú húževnaté a sú favoritom. Majú najväčšiu ambíciu získať titul a ukazujú svoju silu,“ zaspomínal si Valach a na margo šiesteho semifinálového zápasu dodal.

„Ťažko sa mi hľadajú slová. Z našej strany to nebolo ideálne. Do Košíc sme prišli s inou predstavou. Košice chceli vyhrať dnes viac, a tak to aj dopadlo. Prvá tretina nebola z našej strany zlá. Problémom bola efektivita, a to, že sme neboli schopní udržať sa na puku v útočnom pásme. Dostali sme sa doň a za tri sekundičky sme boli zase von. Takýto hore-dole hokej nie je nič pre nás. My potrebujeme byť silní na puku v útočnom pásme, ísť do striel a dostať Košice pod tlak,“ dodal urastený bek rysov.

Na jeho slová nadviazal aj tréner hostí Vlastimil Wojnar. „Mali sme veľmi dobrý úvod, vypracovali si viacero šancí, dokonca sme netrafili prázdnu bránku. Košice nám potom udelili lekciu z produktivity. Po troch inkasovaných góloch sa nám už hralo ťažko,“ priznal 46-ročný kouč, ktorý sa po treťom inkasovanom góle v šestnástej minúte odhodlal k výmene gólmana.

Novoveská dvojka Filip Surák bola napokon prekonaná už len raz. „Výmena brankárov bola jednoznačne na náš popud. Dostal tri góly, po ktorých sme si povedali, že by nebolo dobré, keby Marcel pokračoval, a tak sme ho stiahli. Asi to bol dobrý ťah, keďže Filip Surák potom vychytal množstvo šancí súpera,“ zhodnotil Wojnar.

Spišiaci fanúšikom víťazstvo nesľubujú

Séria sa poslednýkrát presúva z Košíc do Spišskej Novej Vsi a v utorok (16. 4.) spoznajú Nitrania svojho súpera v boji o Pohár Vladimíra Dzurillu. Rysy veria, že ani tentokrát neokúsia chuť domácej prehry v tohtoročnom play-off a do historického finále ich opäť poženú plné tribúny.

„Fanúšikom to dlžíme, keďže nás chodia celú sezónu povzbudzovať v hojnom počte a robia krásnu atmosféru. My hráči urobíme pre postup všetko, ale stále je to šport a rozhodujú aj iné veci, ako napríklad šťastie. Nemôžeme im sľúbiť, že vyhráme, ale urobíme pre to všetko,“ priblížil Valach.

Rovnako odhodlaní však nastúpia do rozhodujúceho stretnutia aj Košičania. „Počítali sme s tým, že to môže byť sedemzápasová séria. Spišská je kvalitné mužstvo, čo potvrdili v základnej časti aj v play-off. Pre divákov je to play-off séria, aká má byť. Teraz je to 50 na 50, všetko je o jednom zápase. Bude sa bojovať o každý jeden kúsok ľadu. Verím, že zápas zvládneme,“ zaželal si Mikúš, ktorý dúfa, že Košičania sa v poslednom semifinálovom dueli inšpirujú českým Třincom.

„Každý, kto sa zaujíma o hokej, zachytil, čo sa im podarilo. Také niečo sa len tak nevidí. Třinec je naozaj jedno skúsené mužstvo. Verím, že si od nich vezmeme ponaučenie, budeme hrať rovnako tímovo, a tým to preklopíme na našu stranu,“ uzavrel 30-ročný útočník oceliarov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport