Na hlavný obsah

Minister obrany R. Kaliňák vyslovil prvé predstavy o podobe novej nemocnice v Prešove

Podľa ministra nová nemocnica rozšíri kapacity.

Minister obrany R. Kaliňák vyslovil prvé predstavy o podobe novej nemocnice v Prešove
Na snímke zľava súčasná nemocnica v Prešove a Robert Kaliňák. Foto: TASR/František Iván

Novú vojenskú nemocnicu v Prešove by mali tvoriť novovybudovaný komplex v areáli zdravotníckeho zariadenia a zrekonštruované existujúce objekty Fakultnej nemocnice J.A. Reimana.

Pred stredajším (17. 4.) rokovaním vlády, ktorá by sa mala projektom zaoberať, o tom informoval minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).

„Nová nemocnica rozšíri kapacity a možnosti vojenskej zdravotnej starostlivosti v rámci východného krídla NATO. Rovnako však tak výrazne zlepší zdravotnícku infraštruktúru a tým aj zdravotnú starostlivosť na východnom Slovensku,“ zvýraznil najdôležitejšie benefity projektu.

Nová nemocnica bude spadať pod rezort obrany, ktorý jej výstavbu bude financovať z vlastného rozpočtu, s prípadným zapojením externých eurofondových zdrojov.

Investíciu odhadol minister na rádovo stovky miliónov eur. „Ak dnes dostaneme dôveru od vlády, veľmi rýchlo zostavíme projektový tím a začneme intenzívne komunikovať s nemocnicou. Na jej chode sa však nič meniť nebude,“ zdôraznil Kaliňák.

Kaliňák si je vedomý náročnosti projektu

Keďže výstavba nového komplexu sa má realizovať za prevádzky súčasnej nemocnice, je si vedomý náročnosti projektu. „Je to šesť až sedemkrát väčší projekt ako nemocnica sv. Michala v Bratislave,“ zdôraznil minister obrany. Zároveň nechce dávať konkrétne lehoty výstavby.

Zdôraznil, že ministerstvo obrany urobí všetko pre to, aby to bolo v čo najkratšom termíne. Za dôležité v tejto súvislosti považuje čo najefektívnejšie verejné obstarávanie.

Odhadol, že v rámci novovybudovanej časti by sa kapacita mala rozšíriť o 900 lôžok. Nové objekty sa budú realizovať ako prvé, následne príde k obnove súčasných. Presné detaily sa však podľa jeho slov ešte budú profilovať v rámci projektu.

Výstavbu novej vojenskej nemocnice v Prešove a rokovanie o nej na stredajšej vláde avizoval v pondelok (16. 4.) po kontrolnom dni na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR predseda vlády SR Robert Fico.

KDH projekt víta, no vyjadrili aj obavy

Opozičné KDH víta zámer postaviť novú nemocnicu. Má však obavu, či bude vojenská nemocnica poskytovať starostlivosť pre všetkých obyvateľov tak, ako to zabezpečuje prešovská nemocnica v súčasnosti. Vláde vytkli, že na nemocnicu nebude mať žiadny dosah Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Poslankyňa za KDH Andrea Turčanová upozornila, že nemocnica v Prešove je v zlom technickom stave a potrebuje dostatok finančných zdrojov.

„Nemocnica je navyše aj jedným z najväčších zamestnávateľov v regióne. Budeme preto podrobne sledovať ďalšie kroky vlády a to, aby bola zabezpečená zdravotná starostlivosť pre takmer pol milióna pacientov, ktorí ročne nemocnicu v Prešove využijú,“ uviedla na tlačovej konferencii.

KDH upozornilo, že cieľom novej nemocnice má byť zdravotná starostlivosť pre desať percent vojakov a zvyšných 90 percent bude pre všetkých pacientov. „Je to veľký nepomer a rezort zdravotníctva tak stratí dosah na koncovú nemocnicu v Prešovskom kraji,“ uviedol poslanec František Majerský (KDH).

Hnutie zároveň kritizuje, že o budúcnosti národnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa stále nerozhodlo, hoci tak mala ministerka Zuzana Dolinková (Hlas-SD) urobiť do konca marca.

KDH vo februári vyzvalo premiéra Roberta Fica (Smer-SD) aj ministerku, aby zvolali okrúhly stôl so všetkými relevantnými politickými stranami a odborníkmi k výstavbe národnej koncovej univerzitnej nemocnice. „Doteraz sme nedostali žiadnu odpoveď. Vyzerá to tak, že zdravotníctvo zjavne nie je prioritou tejto vlády,“ dodal poslanec Peter Stachura (KDH).

Výstavbe novej vojenskej nemocnice sme sa venovali aj v relácii RTVS Aktuálne :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko