Na hlavný obsah

Namiesto kúpy nového, oprava starého: Brusel chce znížiť produkciu elektroodpadu

Prichádza s takzvaným právom na opravu spotrebičov.

Namiesto kúpy nového, oprava starého: Brusel chce znížiť produkciu elektroodpadu
Ilustračná snímka elektroniky v obchode. Foto: RTVS

Minulý rok sa na celom svete vyprodukovalo takmer 54 miliónov ton elektroodpadu. Veľká časť z toho skončila na skládkach zbytočne, a to pre chýbajúce alebo drahé náhradné diely. Brusel to chce zmeniť. Prichádza s takzvaným právom na opravu spotrebičov.

Chladničky, pračky či mixéry. To je len pár spotrebičov, pri ktorých sme si už akosi zvykli namiesto opravy kúpiť rovno nový spotrebič. Dôvodom je neexistujúci alebo drahý servis.

Európsky parlament však prišiel s takzvaným právom na opravu. Tá by mala byť pre výrobcov povinná a cenovo dostupná.

Ak vám napríklad tlačiareň začne naznačovať, že s ňou niečo nie je v poriadku, nemusíte hneď hľadať ponuky na novú. Po novom bude stačiť nájsť servis.

„Výrobca bude mať povinnosť nie len zobrať chybný výrobok do opravy, ale aj za adekvátnu cenu predať spotrebiteľovi alebo opravárovi, ktorý nemusí pôsobiť pod jeho značkou, novú súčiastku,“ vysvetlil europoslanec Robert Hajšel.

Právu na opravu, s ktorým prišiel Európsky parlament, sa v Ekonomike :24 venoval redaktor Viliam Hauzer:

Online platforma

Spotrebitelia budú mať navyše k dispozícií online platformu, kde nájdu informácie o chybách, cenách i časovej náročnosti opravy. Pomôže im to tiež porovnať si služby servisov v jednotlivých členských štátoch Európskej únie.

„Je tam aj nepísaný zámer podporiť domácu ekonomiku a drobných živnostníkov, ktorí si na opravách založili svoj malý biznis,“ uviedol europoslanec Jozef Mihál.

Spolu s právom na opravu majú europoslanci v rámci obehového hospodárstva na rokovacom stole aj nové pravidlá pre udržateľné obaly. Tie by mali byť po novom recyklovateľné a bez škodlivých látok.

Ako je to pri podobných témach zvykom, človek musí začať u seba a napríklad nechať si načapovať svoju štvrtú kávu do toho istého papierového pohára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika