Na hlavný obsah

Ľudstvo prehráva boj s elektronickým odpadom. Bude to ešte horšie, varuje OSN

Hromadí sa rýchlejšie, než ho recyklujeme.

Ľudstvo prehráva boj s elektronickým odpadom. Bude to ešte horšie, varuje OSN
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ľudstvo prehráva boj s elektronickým odpadom. Organizácia spojených národov varuje, že bude ešte horšie. Rýchlosť, akou sa tento nebezpečný druh odpadu hromadí, je päťkrát vyššia ako tá, ktorou ho recyklujeme.

V roku 2022 ľudia vyhodili 62 miliónov ton elektronického odpadu. Ak by sa naložil na nákladné autá, ich kolóna by obkolesila celú Zem. Vo svojej správe to píše Medzinárodná telekomunikačná únia.

„Každý človek na svete v roku 2022 vyhodil takmer 8 kilogramov elektronického odpadu. To je rekordné množstvo. Navyše spotreba elektronického tovaru z roka na rok rastie. Vo vyspelých aj rozvojových krajinách,“ uviedol spoluautor správy Kees Balde.

Problému s elektronickým odpadom sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Kamil Kolenič:

Odborníci predpokladajú, že v roku 2030 vyprodukujeme až 82 miliónov ton takéhoto odpadu. Problém predstavuje aj jeho nesprávne triedenie a recyklácia.

„Vhodne recyklujeme len niečo vyše 22 percent separovaného elektronického odpadu. Na komunálnych skládkach končia väčšinou menšie predmety ako sú mobilné telefóny, ovládače, či slúchadlá,“ pokračoval Balde.

Najmenej ho produkuje Afrika

Zhruba polovicu elektroodpadu generuje Ázia. Najmenej ho má na svedomí Afrika, kde ja aj najmenšia miera recyklácie. Kenskú skládku Dandora už dávno vyhlásili za preplnenú. Napriek tomu sa naďalej rozrastá.

„Privážajú sem odpad z celej Kene. Opravujeme, recyklujeme, renovujeme, rozoberáme a ďalej predávame . Snažíme sa, aby nič neskončilo v prírode a neohrozovalo životné prostredie,“ priblížila riaditeľka centra WEEE v Keni Catherine Wasoliaová.

„Pri spaľovaní sa uvoľňujú nebezpečné plyny. Ale nemáme na výber. Ak neprídeme do práce, nebudeme mať čo jesť. Dá sa povedať, že to, čo nás živí, nás aj zabíja,“ dodal obyvateľ Dandory Stve Okoth.

Správa Telekomunikačnej únie informuje, že polovicu z elektronického odpadu tvoria kovy ako železo, meď a zlato v hodnote desiatok miliárd eur. Zvyšok sú plasty, zložené materiály a sklo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet