Na hlavný obsah

Plast znečistený potravinovými zvyškami často končí na skládke. Reťazcu s tým pomáhajú drobní pomocníci

Larvy múch pomáhajú recyklovať plastový odpad.

Plast znečistený potravinovými zvyškami často končí na skládke. Reťazcu s tým pomáhajú drobní pomocníci
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Larvy múch pomáhajú recyklovať plastový odpad. Ten je totiž často znečistený napríklad potravinovými zvyškami. V takom prípade sa musí buď umyť, alebo skončí na skládke. Vďaka larvám tropickej muchy však dostáva šancu ekologickejšie sa vrátiť do obehu v podobe iných produktov z plastu.

Plast sa v obchodoch dá nájsť na každom kroku. Zákazníkom doň balia aj vážené syry či mäso po tom, ako ho vyberú z ešte väčších plastových obalov. Tie síce končia v triedenom odpade, no sú znečistené.

Larvám, ktoré pomáhajú recyklovať plastový odpad sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Jana Obrancová:

„Je to hlavne krv, kúsky mäsa a odpad, ktorý vzniká pri transporte takéhoto materiálu, tvorí to až 10 percent nášho celkového odpadu,“ hovorí riaditeľ prevádzky obchodného reťazca Gabriel Čuka.

„Vieme, že mastné obaly, hlavne mastné a znečistené živočíšnym odpadom, nemôžeme priamo recyklovať bez predchádzajúcej úpravy,“ dodáva manažér odpadového hospodárstva obchodného reťazca Roman Briatka.

Drobní pomocníci

Práve v tom vedia pomôcť drobní pomocníci. To, čo je pri recyklácii problémom, je pre tisíce muších lariev zdrojom potravy.

„Odpad využíva ako krmivo na svoj život, je to larva muchy čiernej, ona je pôvodom z Indočíny, neinvazívny druh, takže v podstate u nás pri našich bežných podmienkach neprežije,“ vysvetlil autor start-upu Eduard Kolesár.

A tak Slovensko ako hmyz nezamorí. V špeciálnych podmienkach prežíva len v štádiu lariev, ktoré vsypú do kontajnerov s plastami, pochádzajúcimi z obchodného reťazca.

„Hlavne v nočných hodinách, pri dodržiavaní určitých biotechnologických požiadaviek, vyliezajú, vyhľadajú si potravu, vyoblizujú si veci, ktoré potrebujú pre svoj život a zase sa vrátia do toho takého ležoviska,“ opisuje Kolesár.

Projekt sa začal najskôr v jednej predajni, dnes sa doň zapája už všetkých 79 predajní na Slovensku. Takéto kontajnery s plastovým odpadom zvážajú na spracovanie štyrikrát do týždňa.

„Pred týmto projektom končili tieto obaly na skládke alebo v spaľovni,“ skonštatoval manažér odpadového hospodárstva obchodného reťazca Roman Briatka.

Ročne za pomoci lariev v reťazci vedia zrecyklovať o 1 500 ton plastov viac. Larvy sa liahnu priamo na Slovensku a po splnení svojej misie sa energeticky zhodnotia. Celý nápad už čaká na udelenie európskeho patentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko