Na hlavný obsah

P. Pellegrini priznal, že porušil zákon v prezidentskej kampani. Sankcie hrozia aj ďalším ľuďom za jeho podporu

Nadácie Zastavme korupciu a Transparency International Slovensko podali viaceré podnety.

P. Pellegrini priznal, že porušil zákon v prezidentskej kampani. Sankcie hrozia aj ďalším ľuďom za jeho podporu
Víťaz prezidentských volieb Peter Pellegrini. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Víťaz prezidentských volieb Peter Pellegrini priznal, že v kampani porušil zákon a bude rešpektovať pokutu. Sankcia hrozí aj ďalším ľuďom za jeho podporu. Nadácie Zastavme korupciu a Transparency International Slovensko podali viaceré podnety pre porušenie zákona.

Ešte v deň víťazstva v prezidentských voľbách sme Petra Pellegriniho upozornili, že podľa transparentného účtu minul na svoju kampaň len približne 200-tisíc, čo reálne nezodpovedalo jej rozsahu. Zákon pritom stanovuje limit pol milióna.

„Budem tam musieť teraz poslať ďalšiu transakciu prostriedkov, aby sme to doplnili do tých 500-tisíc. Postupne sa budú uhrádzať faktúry, tak ako budú chodiť,“ vyhlásil zvolený kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini (Hlas-SD).

V stredu (10. 4.) strana Hlas poslala na transparentný účet Petra Pellegriniho 250-tisíc. Uhradil z toho faktúry za prenájom lietadla, reklamu v televízii či volebné noviny. Zákon síce umožňuje, aby si kandidáti dodatočne poslali peniaze na transparentný účet aj po voľbách, no nie cez dary.

„Vložiť si finančné prostriedky môže sám, to je jediný spôsob. Proste dary prijímať na transparentný účet po voľbách je neprípustné a je tam aj sankcia,“ informovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán MV SR Eva Chmelová.

Prezidentskej kampani sa v Správach RTVS venovala redaktorka Katarína Wildová:

„Zákon prikazuje každému kandidátovi aby po skončení volebnej kampane účet zablokoval tak, aby mu už nikto nemohol poslať žiaden dar. Pán Pellegrini si túto povinnosť evidentne nesplnil,“ uviedol projektový koordinátor Transparency International Slovensko Ľuboš Kostelanský.

Hlas chybu priznal

Strana Hlas chybu priznala s tým, že len chcela preukázať financovanie kampane výlučne z jej prostriedkov.

„Za túto technickú chybu je Peter Pellegrini pripravený plne rešpektovať rozhodnutie, ktoré prijmú kompetentné štátne orgány,“ povedala hovorkyňa zvoleného kandidáta na prezidenta SR Patrícia Medveď Macíková.

Na nezákonnú kampaň poukazuje aj nadácia Zastavme korupciu. Za vedenie kampane treťou stranou podala štyri podnety. Išlo najmä o videá politikov na sociálnych sieťach, ktorí v čase moratória zverejňovali platenú reklamu. Medzi nimi bol aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

„Ja to nevnímam ako porušenie zákona, bolo to vyjadrenie môjho politického názoru na to, že Ivan Korčok je kandidátom vojny. Ak ma aj teda niekto obviňuje z porušenia zákona, prečo neobviňovali strany PS, SaS, KDH z toho že organizovali v 10-tisícových nákladoch protesty proti Petrovi Pellegrinimu,“ pýtal sa Šutaj Eštok.

„Pán minister by mal hovoriť za seba, prečo ako garant nejakého zákona ho porušuje. Tiež si myslíme, že by legislatíva mala byť v tomto prípade zmenená, pretože nielen my, ale aj pozorovateľská misia OBSE konštatovala, že Slovensku chýba nezávislá inštitúcia, ktorá by dozerala na férovosť volieb,“ skonštatovala riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

Zriadenie nezávislej kontroly

So zriadením nezávislej kontroly súhlasí aj Transparency International. Upozorňuje na to, že pokuty za porušenie zákona nie sú dostatočne odstrašujúce. Organizácia považuje prezidentskú kampaň za menej transparentnú ako v roku 2019. Predpokladá, že Ivan Korčok aj Peter Pellegrini stanovený limit pol milióna na kampaň prekročili.

„Garantujem vám, že aj táto kampaň bude absolútne v zmysle zákona, čistá, každý bude vedieť koľko sme minuli, ako a na čo,“ vyhlásil 7. apríla Pellegrini.

„Momentálne stále čakáme na niektoré faktúry. Pracujeme ale s tým, že limit dodržíme a všetko transparentne zverejníme v záverečnej správe,“ zaznelo v stanovisku hovorcu kampane Ivana Korčoka Petra Kölesa.

„Budeme čakať na záverečné správy kandidátov, ako vyčíslia svoju kampaň a v prípade, že sa tento náš predpoklad potvrdí, tak sme pripravení podať podnet,“ dodal Kostelanský.

Podľa organizácie by však bolo do budúcnosti vhodné polmiliónový limit na kampaň zvýšiť, alebo aspoň pridať ďalší pre postupujúcich do druhého kola, tak ako to bolo v minulosti.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko