Na hlavný obsah

Moratórium poznačili vyhlásenia influencerov aj osobné útoky. Má v dobe sociálnych sietí vôbec zmysel?

Pýtali sme sa politológa.

Moratórium poznačili vyhlásenia influencerov aj osobné útoky. Má v dobe sociálnych sietí vôbec zmysel?
Zľava Jasmina Alagič, Zuzana Strasz Plačková a Igor Matovič. Foto: FB/Igor Matovič/Profimedia/koláž RTVS

Udržiavať moratórium v dobe sociálnych sietí je nonsens, myslí si politológ Masarykovej univerzity v Brne Peter Spáč.

Aj počas moratória pred druhým kolom prezidentských volieb sa vyskytlo niekoľko udalostí, ktoré mohli mať vplyv na výsledok volieb. Napríklad influenceri ako Jasmina Alagič, Rytmus či Zuzana Plačková, verejne vyjadrili podporu Petrovi Pellegrinimu. Igor Matovič zas zverejnil videá, v ktorých útočil na Petra Pellegriniho.

Oba spomínané incidenty majú spoločného menovateľa – sociálne siete. A síce moratórium neporušujú, prispievajú k otvoreniu otázky, či má vôbec zmysel. Politológ Peter Spáč v tom má jasno.

„Moratórium nemá žiadne opodstatnenie, zvlášť v dobe sociálnych sietí. Na nich môže kampaň pokračovať až do konania volieb bez právnych postihov, pričom sa na to nahliada ako na právne čisté konanie,“ hovorí.

Postihuje poctivých

Podľa Spáča v súčasnej dobe existencia moratória nahráva práve tým, ktorí jeho pointu ignorujú a pokračujú v kampani síce v súlade s právom, ale kompletne v rozpore s myšlienkou moratória.

„Naopak, moratórium negatívne postihuje aktérov, ktorí ho dodržujú. Udržiavať moratórium je nonsens a zvlášť kampaň pred druhým kolom prezidentských volieb s fotkami ukrajinského vojaka s vyretušovanou vlajkou to naplno potvrdila,“ dodal politológ.

Ako sporný príklad uviedol aj opakovane vysielaný rozhovor s Pellegrinim v maďarskej televízii. „Predpokladám však, že z právneho hľadiska to nemá dosah, pretože nejde o subjekt podliehajúci slovenskému právu,“ povedal.

Moratórium na prieskumy

So zachovaním moratória na prieskumy Spáč nemá problém. „Nemožnosť publikovať výsledky prieskumov dva dni pred voľbami nie je zvlášť problematická. Problém by nastal, ak by opätovne vznikli snahy tento časový limit rozšíriť až do absurdných rozmerov, ako to bolo pred niekoľkými rokmi. Vtedy až Ústavný súd musel rozhodnúť, že obdobie 50 dní je v rozpore s Ústavou SR,“ uzavrel.

Ministerstvo vnútra dostalo v súvislosti s prezidentskými voľbami viacero podnetov. „Avšak keďže viaceré upozorňujú na rovnaké porušenie zákona o volebnej kampani, ich počet neupresňujeme. Ministerstvo vnútra sa podnetmi zaoberá a relevantnosť podnetu vyhodnotí po ich prešetrení a ukončení konania,“ uviedol tlačový odbor rezortu.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko