Na hlavný obsah

Premiér R. Fico priznáva, že Slovensko môže prísť o peniaze z Bruselu. Zintenzívnil preto rokovania

Zákony chce pred eurokomisiou obhájiť.

Premiér R. Fico priznáva, že Slovensko môže prísť o peniaze z Bruselu. Zintenzívnil preto rokovania
Ilustračná snímka - Európska komisia. Foto: RTVS

Premiér Róbert Fico (Smer-SD) priznáva, že môžeme prísť o peniaze z Bruselu. Ohrozené sú eurofondy aj peniaze z plánu obnovy. Zintenzívnil preto rokovania s Európskou komisiou (EK), aby obhájil zákony, s ktorými majú eurokomisári problém. Aby sme o peniaze neprišli, mali by sme podľa analytikov pripomienky Únie akceptovať.

„Naďalej prebieha veľmi čulý odborný dialóg medzi členmi Európskej komisie a vládou SR,“ vyhlásil Fico. Takto reagoval ešte minulý týždeň na obavy, že by nám mohla EÚ stopnúť vyplácanie peňazí. Po prezidentských voľbách zmenil na sociálnych sieťach rétoriku

„Musíme rátať aj s trestom Západu za to, že sme zvolili Petra Pellegriniho a nie Ivana Korčoka. Vôbec by som sa preto nečudoval, keby nám teraz z čisto politických dôvodov a výsledku prezidentských volieb EK skočila na fondy,“ povedal Fico.

„Mne to pripadá, ako keby Robert Fico chcel pripraviť svojich voličov a možno že aj zvyšok Slovenska na to, že SR naozaj príde o tieto peniaze, že príde o pomoc EÚ. Fico potom predpokladám, že bude hádzať všetku vinu na Brusel, možno že na zlú opozíciu,“ skonštatoval politológ z Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík.

Strate peňazí v Bruselu sa v Správach RTVS venovala redaktorka Katarína Wildová:

Vyplácanie ohrozuje novela Trestného zákona

Vyplácanie eurofondov ohrozuje novela Trestného zákona, ktorej časť má dočasnú stopku z Ústavného súdu. Fico sa ju snaží pred Komisiou obhájiť.

„Musím potvrdiť, že vedieme mimoriadne tvrdú, politickú a odbornú diskusiu s EK pokiaľ ide o právny štát, kde obhajujeme svoje pozície. Pripomíname aj to, že obdobnou cestou sa vydáva aj Česká republika, ktorá oznamuje, že prakticky pri všetkých ekonomických trestných činoch bude možné uložiť podmienečný trest,“ uviedol Fico.

„Pravidlá EÚ sú jasné. Štát, ktorý negarantuje ochranu finančných záujmov EÚ, nemôže dostať peniaze z EÚ. Čo tam potom, že Úrad špeciálnej prokuratúry mal dozerať na čerpanie plánu obnovy? A že vláda jeho zrušením porušila jeden z míľnikov,“ pýtala sa členka Výboru NR SR pre európske záležitosti Beáta Jurík (PS).

Peniaze ohrozujú zmeny dôchodkového systému

Peniaze z plánu obnovy ohrozujú aj zmeny v dôchodkovom systéme a výdavkové limity, ktoré stále nemáme nastavené. Hoci peniaze z Bruselu na ich zavedenie sme už dostali.

„Pri výdavkových limitoch minister financií prichádza s návrhom, ktorý sa dostáva do medzirezortného pripomienkového konania. V tomto duchu bude informovať aj minister financií príslušné európske inštitúcie,“ vysvetlil Fico.

„Preto si myslím, že ani tu nie je žiadny dôvod na to, aby sme boli trestaní za to, čo si vymysleli alebo pokazili predchádzajúce vlády. Tretia téma, udržateľnosť dôchodkového systému, to tiež komunikujeme a prichádzame s určitými návrhmi,“ povedal predseda vlády.

„Môžeme potvrdiť slová pána premiéra, že dochádza k veľmi intenzívnej komunikácii a výmene názorov medzi EK a vládou. Všeobecne platí, že keď si vysvetlíme otázniky, prípadne vláda akéhokoľvek členského štátu uplatní opatrenia k náprave tých vecí, ktoré sa EK nemusia páčiť, tak, samozrejme, dôjde k odblokovaniu,“ informoval zástupca vedúceho Zastúpenia Európskej komisie v SR Radim Dvořák.

Podobná situácia v Maďarsku

Podobná situácia nastala pred dvoma rokmi aj v susednom Maďarsku. Európska komisia mala pochybnosti o právnom štáte a dostatočnom boji s korupciou, tak Budapešti zastavila približne pätinu eurofondov.

„Maďarsko potom pristúpilo k niektorým zmenám, za ktoré mu čiastočne znovu rozmrazili. Čiže SR mala, má a bude mať viacero príležitostí znovu sa vydať na európsku cestu, ktorou je ochrana európskych prostriedkov,“ uviedla analytička portálu EurActiv.sk Barbara Zmušková.

Slovensko má čas do júna, kedy by sa technické rokovania s Európskou komisiou mali uzavrieť. Dovtedy zostane otázne, koľko peňazí zo štvrtého balíka z plánu obnovy vo výške viac ako 900 miliónov nakoniec dostaneme.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko