Na hlavný obsah

Eurokomisia sleduje vývoj na Slovensku po schválení novely Trestného zákona. V prípade potreby je pripravená konať

Brusel to uviedol v reakcii na otázky RTVS.

Eurokomisia sleduje vývoj na Slovensku po schválení novely Trestného zákona. V prípade potreby je pripravená konať
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR/Jakub Popelka

Európska komisia pozorne sleduje vývoj na Slovensku po schválení novely Trestného zákona a v prípade potreby je pripravená konať. Brusel to napísal v stanovisku, ktorým reagoval na otázky RTVS.

Opoziční poslanci z Progresívneho Slovenska v pondelok (12. 2.) upozornili, že nám hrozí podobný scenár ako v Maďarsku, ktorému Únia zmrazila eurofondy. Vláda Roberta Fica (Smer-SD) to odmieta. Hovorí, že zmeny v trestných kódexoch bude euroúradníkom vysvetľovať.

„Deň pred prijatím zákona komisár Didier Reynders opäť pripomenul naše obavy v liste zaslanom slovenským orgánom. Zdôraznil, že hrozí, že plánované zmeny budú mať priamy a negatívny vplyv na právo EÚ a finančné záujmy Únie. V súčasnosti dôkladne analyzujeme prijatú legislatívu. V prípade potreby nebudeme váhať podniknúť kroky na zabezpečenie dodržiavania práva EÚ,“ uviedlo tlačové oddelenie eurokomisára pre právny štát.

Eurokomisia dodala, že si plne uvedomuje, že sa proces ešte neukončil a situáciu plánuje naďalej pozorne sledovať.

„Slovensko je členom Európskej únie a je právnym štátom. Právnym štátom zostane aj potom, ako nová trestná novela nadobudne účinnosť. Pokiaľ má ktorýkoľvek euroúradník pochybnosti, môže prísť na Slovensko a kompetentní mu naše postoje objektívne vysvetlia,“ reagoval minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko