Na hlavný obsah

Banská Štiavnica mala po požiari dostať pomoc z Bruselu. O peniaze však Slovensko nepožiadalo

Obnova sa doposiaľ financovala zo štátneho rozpočtu.

Banská Štiavnica mala po požiari dostať pomoc z Bruselu. O peniaze však Slovensko nepožiadalo
Archívny záber požiaru v Banskej Štiavnici. Foto: RTVS

Banská Štiavnica prišla o nevyužité eurofondy na obnovu mesta. Brusel nám ich po ničivom požiari z marca minulého roka prisľúbil. Slovensko však o ne nepožiadalo.

Šancu získať nevyužité eurofondy sme mali už v marci minulého roka. Vtedy sa eurokomisárka Elisa Ferreirová, zodpovedná za kohéziu, stretla s podpredsedom európskej komisie Marošom Šefčovičom a europoslancom Robertom Hajšelom. Diskutovali o európskej pomoci pre Banskú Štiavnicu.

„Pokúsme sa spoločne obnoviť toto krásne mesto a zachovať jeho kultúrne dedičstvo,“ uviedla Ferreirová.

Prečo Banská Štiavnica príde o eurofondy na obnovu po požiari zisťoval v reportáži v Správach RTVS redaktor Alexander Ernest:

„Pani komisárka prisľúbila, že naozaj vzhľadom na veľkosť a rozsah tej tragédie je samozrejme Európska komisia otvorená, na nejaké presuny z nejakých operačných programov, peňazí, ktoré ešte neboli minuté,“ uviedol europoslanec Róbert Hajšel.

O presun nevyužitých eurofondov totiž nepožiadala ani vláda Eduarda Hegera, ani úradnícka vláda. S otázkou, prečo Slovensko o spomenuté nevyužité eurofondy, na obnovu Banskej Štiavnice nepožiadalo, sme sa obrátili aj na nové vedeniu Úradu vlády. Ten nás odkázal na rezorty kultúry a investícií

„O nevyužitých zdrojoch Európskej únie môže rozhodnúť iba Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, preto sa prosím obráťte na nich,“ znela odpoveď z ministerstva kultúry.

„Financovanie z končiaceho programového obdobia 2014 – 2020 už nebolo možné, pretože všetky nevyčerpané zdroje z neho boli presunuté na boj proti pandémii COVID-19 a zmiernenie jej dôsledkov, na opatrenia na riešenie následkov vojnového konfliktu na Ukrajine, a tiež na opatrenia na riešenie energetickej krízy,“ uviedol rezort investícií.

Obnova zo štátneho rozpočtu

Obnova mesta sa teda doposiaľ financovala zo štátneho rozpočtu. „Keby k tomu sa boli pridali tie finančné prostriedky z Európskej únie, tak sme mohli mať ich viacej. Mohli sme urobiť aj ďalšie veci,“ myslí si primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková.

„Odľahčiť štátny rozpočet a čerpať na dobré veci naozaj tie európske peniaze bola správna cesta. Škoda, že sme ju nevyužili,“ skonštatoval europoslanec Michal Wiezik.

Rezort kultúry však dodáva, že do Banskej Štiavnice poputujú európske zdroje z nového programovacieho obdobia.

„Ministerstvo kultúry SR bude v rámci Programu Slovensko realizovať národný projekt na obnovu národných kultúrnych pamiatok vo vlastníctve štátu. Je medzi nimi aj budova Berggericht v Banskej Štiavnici, ktorá spadá pod Ministerstvo životného prostredia SR,“ uviedol rezort kultúry.

Európskej pomoci pre Berggericht bude predchádzať projektová dokumentácia, ktorá stanoví rozpočet. „Ten rozpočet nám povie tú sumu, či to bude sedem miliónov, čo sme my odhadom nacenili alebo ešte vyššia suma,“ dodala Babiaková.

Celkovo sa úplná obnova požiarom poškodených budov v Banskej Štiavnici odhaduje na niekoľko ďalších rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny