Na hlavný obsah

Premiéri Česka a Belgicka informovali lídrov krajín EÚ o závere vyšetrovania zasahovania Ruska do eurovolieb

Šéfom inštitúcií EÚ a lídrom členských štátov adresovali list.

Premiéri Česka a Belgicka informovali lídrov krajín EÚ o závere vyšetrovania zasahovania Ruska do eurovolieb
Zľava belgický premiér Alexander De Croo a český premiér Petr Fiala. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Český premiér Petr Fiala a belgický premiér Alexander De Croo poslali v utorok (16. 4.) šéfom inštitúcií EÚ a lídrom členských štátov list, v ktorom ich informovali o záveroch vyšetrovania ruských pokusov o zasahovanie do volieb do Európskeho parlamentu (EP).

Predsedníčka EP Roberta Metsolová to v stredu (17. 4.) povedala novinárom pred mimoriadnym samitom EÚ. De Croo sa o list podelil na sieti X. Okrem iného sa v ňom uvádza, že pokusy o zasahovanie „zahŕňali odovzdávanie hotovosti, najmä v Českej republike“.

Česká Bezpečnostná informačná služba (BIS) v marci oznámila, že sa jej podarilo „odhaliť a zmapovať“ aktivity Ruskom financovanej siete pôsobiacej v krajinách EÚ, a teda aj v Európskom parlamente.

Hlas Európy

V reakcii na to česká vláda uvalila sankcie na niekoľko fyzických a právnických osôb vrátane mediálnej spoločnosti Hlas Európy. V stredu zverejnenom liste Česká republika vyzýva na ich zaradenie na európske sankčné zoznamy.

„Nemôžeme dovoliť, aby Rusku prešiel takýto hrubý útok na naše demokratické inštitúcie a zásady. Musíme tomu čeliť na vnútroštátnej a európskej úrovni,“ uviedla dvojica premiérov.

Český Deník N a nemecký týždenník Der Spiegel informovali, že z Ruska cez Hlas Európy prúdili peniaze pravicovým európskym politikom vrátane Petra Bystroňa, európskeho kandidáta číslo dva nemeckej Alternatívy pre Nemecko (AfD). Europoslanec poprel, že by za rozhovory pre Hlas Európy prijímal úplatky alebo odmeny.

Stíhanie ruskej hrozby

Pred začiatkom mimoriadneho samitu EÚ v Bruseli belgický premiér potvrdil, že európski lídri sa v stredu budú zaoberať ruským zasahovaním. Okrem Metsolovej sa na stretnutí zúčastní aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel, ktorí patria medzi adresátov predmetného listu.

De Croo uviedol, že Belgicko už požiadalo Európsky úrad pre justičnú spoluprácu (Eurojust), aby sa touto záležitosťou zaoberal.

„Musíme tiež preskúmať, či sa stíhaním ruskej hrozby môže zaoberať aj Európska prokuratúra (EPPO) a Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF),“ povedal De Croo a dodal, že ak nie, je potrebné rozšíriť mandáty týchto úradov.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet