Na hlavný obsah

V zablokovanom médiu riadenom z Ruska vystupovali aj M. Šimkovičová či E. Kaliňák. Oslovili nás, tak sme odpovedali, reagujú

Proruskú sieť odhalila česká tajná služba.

V zablokovanom médiu riadenom z Ruska vystupovali aj M. Šimkovičová či E. Kaliňák. Oslovili nás, tak sme odpovedali, reagujú
Zľava ministerka kultúry Martina Šimkovičová a poslanec za Smer-SD Erik Kaliňák. Foto: TASR/koláž RTVS

Česká Bezpečnostná informačná služba (BIS) odkryla Ruskom organizovanú propagandistickú sieť, ktorej úlohou malo byť aj ovplyvňovanie výsledkov eurovolieb. Minulý týždeň preto v Česku zablokovali pochybné médium Hlas Európy (Voice of Europe), ktorému v posledných mesiacoch poskytli rozhovory aj niektorí slovenskí politici, ktorí sa netaja pozitívnym vzťahom k Rusku.

Bola medzi nimi napríklad súčasná ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS), bývalý premiér Ján Čarnogurský, poslanec a šéf zboru poradcov premiéra Roberta Fica Erik Kaliňák (Smer-SD), líder strany Republika a europoslanec Milan Uhrík či europoslanec Miroslav Radačovský. Ten sa do europarlamentu dostal na kandidátke ĽSNS.

Šimkovičová, Kaliňák, Uhrík aj Radačovský kandidujú v nadchádzajúcich eurovoľbách. Kaliňák za Smer-SD, Šimkovičová za SNS, Uhrík za Republiku a Radačovský za stranu Slovenský Patriot. Na Slovensku sa budú tieto voľby konať 8. júna 2024.

Zoznam európskych politikov, ktorí v médiu Hlas Európy dostali priestor, bol zverejnený na sociálnej sieti X. Niektorí politici, ktorí sa pre web vyjadrovali, za to mali údajne dostať aj zaplatené.

Prijatie akejkoľvek odmeny popiera ministerky kultúry Martina Šimkovičová. „Tento rozhovor poskytla na základe oslovenia redakcie. Nebol nijakým spôsobom honorovaný, ani jej neboli poskytnuté iné výhody. S vami spomínaným médiom ministerka neuzatvárala žiadnu dohodu,“ priblížila v stanovisku pre spravodajský portál RTVS hovorkyňa rezortu Petra Bačinská.

Erik Kaliňák opísal, že rozhovor vznikol na česko-slovenskom večere diplomacie, ktorého sa zúčastnil. „S týmto médiom komunikovali aj ďalší ľudia, ktorých som videl. Spýtali sa ma nejaké otázky, tak som im odpovedal,“ vysvetlil Kaliňák pre denník SME.

Dodal, že dané médium ani jeho pozadie nepoznal. Rovnako ako Šimkovičová poprel, že by za rozhovor dostal peniaze alebo inú kompenzáciu.

Politikom mali za rozhovory platiť

Proruskú sieť mal riadiť spojenec ruského prezidenta Viktor Medvedčuk. Politikom mala platiť za to, aby v európskych médiách chválili Rusko a jeho prezidenta Vladimira Putina. Jej členovia sa mali usilovať o to, aby sa do Európskeho parlamentu dostalo čo najviac proruských politikov.

Český premiér Petr Fiala informoval o zaradení viacerých ruských subjektov na národný sankčný zoznam. Okrem spomínanej spoločnosti Voice of Europe na ňom novo figuruje tiež politik a podnikateľ Viktor Medvedčuk s politikom Artemom Marčevským.

Činnosťou ruskej propagandistickej siete sa zaoberajú podľa dostupných informácií aj spravodajské služby ďalších krajín. Na jej rozbití podľa skoršieho vyjadrenia belgického premiéra Alexandra De Crooa spolupracujú belgické a české spravodajské služby.

Hovorca poľského vládneho koordinátora tajných služieb Jacek Dobrzyňski pred niekoľkými dňami podľa portálu Onet oznámil, že poľská kontrarozviedka ABW takisto vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie. Spolupracuje pritom s Českom.

Šéf holandskej vlády Mark Rutte v piatok (29.3.) uviedol, že prípadom sa zaoberajú aj holandské spravodajské služby.

Rozhovor im poskytol aj Klaus

V médiu vystúpilo aj viacero českých politikov, medzi inými aj bývalý prezident Václav Klaus. Takmer polhodinový rozhovor v angličtine, v ktorom bývalá hlava štátu vyjadruje svoje názory na európsku integráciu či masovú migráciu, nájdete na YouTube, kde má len vyše 700 pozretí, píše portál novinky.cz.

Podľa Petra Macinku z Inštitútu Václava Klausa bol novinár, ktorý s Klausom robil rozhovor, súčasťou mediálneho sprievodu belgickej delegácie, ktorá sa s bývalým prezidentom stretla.

„Prezident poskytuje 100 rozhovorov ročne, jeden z nich bol pre Hlas Európy. Ten človek bol Belgičan a do Českej republiky prišiel s belgickým podpredsedom Senátu, ktorý prejavil záujem o stretnutie s prezidentom,“ povedal portálu Macinka. Ten sám kandiduje v eurovoľbách za koalíciu zoskupení Přísaha a Motoristé sobě.

„Keď sa dohodla návšteva, bolo to protokolárne. Pýtali sa, či by nám nevadil krátky rozhovor. Čo je Hlas Európy, sme netušili a neriešili sme to,“ dodal Macinka.

Okrem Klausa s Hlasom Európa komunikoval napríklad aj Cyril Svoboda, bývalý minister zahraničných vecí a bývalý predseda KDU-ČSL. Obhajuje sa tým, že v čase, keď hovoril s predstaviteľmi platformy, ešte médium nebolo na sankčnom zozname.

„Rozhovory poskytujem všetkým vrátane menších internetových televízií. Vlastnícku štruktúru som neskúmal. Napríklad neviem, kto vlastní Právo,“ povedal bývalý minister, ktorý v súčasnosti vyučuje na Diplomatickej akadémii.

Uviedol, že teraz už platforme rozhovor neposkytne. „Na mojej proeurópskej orientácii sa nič nezmenilo, podporujem vstup do eurozóny,“ dodal.

Po odhalení proruského propagandistického portálu Hlas Európy v Českej republike sa ozývajú v štátoch Európskej únie hlasy, ktoré volajú po vyvodení dôsledkov a dôkladnom vyšetrení niektorých politikov. V Nemecku dokonca žiadajú, aby boli čelní kandidáti Alternatívy pre Nemecko (AfD) vylúčení z eurovolieb. Tie sa naprieč EÚ konajú od 6. do 9. júna, Slováci si budú svojich zástupcov voliť v sobotu 8. júna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko