Na hlavný obsah

Odhalenie siete ruskej propagandy šokovalo Európu. Chcela ovplyvňovať politiku EÚ

Európski ľudovci žiadajú mimoriadne rokovanie europarlamentu.

Odhalenie siete ruskej propagandy šokovalo Európu. Chcela ovplyvňovať politiku EÚ
Na snímke budova Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Foto: TASR/Michal Svítok

Európska ľudová strana chce v Európskom parlamente prednostne rokovať o pokusoch Ruska ovplyvňovať únijnú politiku. Informácie o operáciách Moskvy zverejnila česká Bezpečnostná informačná služba. Prípad ruskej propagandistickej siete vyšetrujú aj poľské, holandské a belgické tajné služby.

Českí tajní pracovali na odkrytí siete, ktorú financuje Rusko, mesiace. Zozbierané dáta a informácie majú 300 strán. “Vláda na návrh ministerstva zahraničných vecí rozhodla o zaradení troch subjektov na sankčný zoznam. Sú to dve fyzické osoby a jedna právnická osoba,” vyhlásil šéf českej diplomacie Jan Lipavský.

“Týmto krokom sme sa rozhodli zasiahnuť proruskú sieť, ktorá sa na našom území snažila rozvíjať vplyvovú operáciu, ktorá by mala vážny dosah na bezpečnosť Českej republiky a Európskej únie,” povedal český premiér Petr Fiala.

Prípadu ruskej propagandistickej siete sa v relácii Aktuálne :24 venoval redaktor RTVS Michal Cimerman:

Na zoznam pribudli politik, podnikateľ a spojenec ruského prezidenta Viktor Medvedčuk, mediálny producent a propagandista Arťom Marčevský a spoločnosť Voice of Europe, ktorá prevádzkuje proruský web. Portál údajne financovaný z ruských peňazí píše napríklad o vojne na Ukrajine či sankciách. Vo videách sú aj kritici českej vlády.

“Dochádzalo k ovplyvňovaniu verejnej mienky. Hlavne tam bol ruský naratív, aby sa Ukrajina prestala brániť a vznikol veľký odpor v Európe k posielaniu ďalšej munície. Vplyv na európske voľby to mohlo mať veľký,” ozrejmil pre ČT24 predseda zahraničného výboru českého parlamentu Jaroslav Bžoch.

Peniaze za šírenie propagandy

Ruské peniaze mali za šírenie propagandy dostávať podľa českých úradov politici z mnohých ďalších európskych štátov. Jedným z nich mal byť aj poslanec krajnej pravicovej Alternatívy pre Nemecko Petr Bystroň. Obvinenia odmieta a tvrdí, že je to pomsta vlády za výroky na demonštrácii. Avizoval aj právne kroky.

Viacerí proeurópski politici označili výsledky českého vyšetrovania za šokujúce. “Ukázalo sa, že Rusko oslovilo europoslancov a poskytlo financie na podporu propagandy. Nejde len o ľudí na internete, ale reálnych poslancov, ktorí za to dostávajú peniaze, a to dokonca aj v našej krajine,” spresnil belgický premiér Alexander de Croo.

“Požiadali sme predsedníčku Európskeho parlamentu, aby začala prípad okamžite vyšetrovať,” zdôraznila predsedníčka frakcie Obnovme Európu Valeria Hayerová. Europoslanci by sa mohli témou zaoberať v najbližších týždňoch.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet