Na hlavný obsah

Rusi sa budú snažiť o rozsiahly útok pred príchodom americkej pomoci Ukrajine. Úlohu zohrá aj počasie, myslí si expert

Josef Kraus podotkol, že súčasná situácia nie je pre obrancov práve optimistická.

Rusi sa budú snažiť o rozsiahly útok pred príchodom americkej pomoci Ukrajine. Úlohu zohrá aj počasie, myslí si expert
Na snímke následky útoku v ukrajinskej Družkivke. Foto: TASR/AP/Julia Kochetova

Bezpečnostný analytik Josef Kraus z Masarykovej univerzity v Brne si myslí, že balík pomoci Ukrajine vo výške takmer 61 miliárd dolárov (57,3 miliardy eur), ktorý americká Snemovňa reprezentantov schválila v sobotu (20. 4.), nezmení situáciu na bojisku.

„Je to skôr nevyhnutnosť, aby sa ukrajinská obrana mohla naďalej brániť, a to aj v prípade očakávanej ruskej ofenzívy v lete. Bez tejto pomoci by ukrajinskí obrancovia mali veľké problémy v dôsledku dlhodobého nedostatku vojenského spotrebného materiálu,“ dodal Kraus.

Ukrajine chýba najmä munícia, ale aj iné druhy zbraní. „Nič z toho nie je v Európe dostupné vo veľkom množstve a Spojené štáty sú dôležitým prvkom podpory ukrajinského vojenského úsilia,“ vysvetlil analytik.

Munícia je podľa Krausa kľúčová – predovšetkým tá pre pechoty a delostrelectvo. „Na ukrajinskom bojisku je jej spotreba strašne vysoká, ale zároveň bez nej nie je možné účinne čeliť ruskému vojenskému tlaku,“ doplnil.

Ukrajinci tiež dlhodobo požadujú systémy protivzdušnej obrany, obrnené vozidlá a delostrelecké a raketové systémy s dlhým doletom. Josef Kraus podotkol, že tieto zariadenia i munícia do nich sú veľmi drahé a na trhu ich je všeobecne nedostatok.

Balík pomoci by mal zahŕňať aj taktické rakety ATCMS s doletom do 300 kilometrov, ktoré USA nechceli najprv dodať kvôli obavám, že by ich Kyjev mohol použiť na útoky na ruské územie.

Súčasná situácia nie je pre obrancov optimistická

„Súčasná situácia na Ukrajine nie je pre obrancu úplne optimistická. Z tohto dôvodu sú podporovatelia Ukrajiny tlačení k tomu, aby poskytli aj tie prostriedky, ktoré pôvodne odmietali,“ povedal analytik z Masarykovej univerzity.

Vysvetlil tiež, že predošlé obavy z eskalácie konfliktu, kedy sa ukrajinské zbrane použijú na zasiahnutie ruského územia, už nie sú také aktuálne z dvoch dôvodov: „Prvým je, že v súčasnosti nie je veľký priestor na ďalšiu eskaláciu konfliktu a ukrajinský front sa snaží udržať pred kolapsom. Druhým dôvodom je, že Ukrajinci už aj tak vykonávajú podobné útoky s použitím vlastných bezpilotných lietadiel,“ povedal Kraus.

Expert pripomenul, že Ukrajinci ničia najmä logistické zariadenia ruskej strany a s veľkou pravdepodobnosťou na toto využijú aj sľúbené raketové systémy s doletom okolo 300 kilometrov.

Ukrajinci chcú predovšetkým narušiť schopnosť Rusov dodávať na frontovú líniu dostatočné množstvo zásob, materiálu a ľudí.

„Tým zvyšujú šancu, že očakávaná ruská letná ofenzíva nebude mať takú razanciu, akú by mohla mať, keby Rusi nerušene všetko pripravili, dodali a naskladnili,“ doplnil analytik Josef Kraus.

Predikoval, že útoky z Ukrajiny na ruské územie sa s blížiacim letom, vysychaním bahnitého terénu a rastúcou pravdepodobnosťou ruskej ofenzívy ešte viac zintenzívnia.

Rusko bude chcieť útočiť ešte pred zásobením

Ukrajinci by americkú pomoc mohli dostať v júni alebo v júli, a to za predpokladu, že všetko pôjde podľa plánov.

Josef Kraus si myslí, že Rusi chcú odštartovať rozsiahle útočné operácie ešte pred zásobovaním ukrajinských síl.

„Budú chcieť čo najviac vyčerpať existujúce sily, aby zvýšili svoje šance na prerazenie frontovej línie. Treba však dodať, že pre pohyb ťažkej techniky je stále dôležitý priechodný terén, takže úlohu zohrá aj počasie,“ vysvetlil odborník.

Záujmom Ruska bude v blízkej budúcnosti zvýšiť kontrolu a postup na území v Luhanskej a Doneckej oblasti. „V ideálnom prípade by ich Rusi chceli plne kontrolovať, aby mohli tento stav zachovať a plne tam deklarovať autoritu Ruskej federácie,“ skonštatoval Kraus.

Frontová línia je však dlhá a úder môže prísť kdekoľvek. Ťažké boje by podľa neho mohli zasiahnuť aj líniu pri Kramatorsku, ktorá Rusom tiež ponúka možnosť rýchleho presunu na západ alebo juhozápad.

„Na druhej strane sa Ukrajinci budú snažiť udržať tieto línie čo najviac a dá sa očakávať, že budú viac postupovať v južnej časti frontu, v okolí Chersonu a ďalej na východ smerom k Azovskému moru,“ uzavrel bezpečnostný analytik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet