Na hlavný obsah

Zelenskyj cíti po schválení novej 60-miliardovej pomoci USA pre Ukrajinu šancu na víťazstvo

Veľmi si to vážim, vyhlásil ukrajinský prezident.

Zelenskyj cíti po schválení novej 60-miliardovej pomoci USA pre Ukrajinu šancu na víťazstvo
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj cíti po schválení novej pomoci USA pre jeho krajinu „šancu na víťazstvo“ proti Rusku. Uviedol to v nedeľu (21. 4.) pre americkú televíziu NBC, píše agentúra DPA.

„Myslím si, že táto podpora skutočne posilní ozbrojené sily Ukrajiny. A budeme mať šancu na víťazstvo, ak Ukrajina naozaj dostane zbrane, ktoré tak veľmi potrebujeme. Niektoré naozaj kľúčové zbraňové systémy, ktoré sa ťažko získavajú. Veľmi si to vážim,“ vyhlásil ukrajinský prezident.

Americká Snemovňa reprezentantov schválila v sobotu balík pomoci pre Ukrajinu vo výške takmer 61 miliárd dolárov (57,3 miliardy eur). Návrh týkajúci sa Ukrajiny a ďalších štátov v jej okolí zahŕňa 23 miliárd dolárov na doplnenie amerických zbraní, zásob a vybavenia.

Vyše 11 miliárd vyčleňuje na financovanie konkrétnych vojenských operácií USA v regióne a takmer 14 miliárd na pomoc Ukrajine pri nákupe moderných zbraňových systémov a ďalšieho vojenského vybavenia.

Návrh poslali Senátu, kde je schválenie v najbližších dňoch takmer isté. Prezident Joe Biden prisľúbil, že ho okamžite podpíše, pripomína agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet