Na hlavný obsah

Rusko je znepokojené eskaláciou napätia na Blízkom východe. Krajiny v regióne vyzýva na zdržanlivosť

Rusko, ktoré má s Iránom blízke vzťahy, pritom neodsúdilo iránsky úder na Izrael.

Rusko je znepokojené eskaláciou napätia na Blízkom východe. Krajiny v regióne vyzýva na zdržanlivosť
Rakety vypálené z Iránu v nedeľu 14. apríla 2024. Foto: TASR/AP Photo/Tomer Neuberg

Rusko je mimoriadne znepokojené eskaláciou napätia na Blízkom východe a vyzýva všetky krajiny v regióne na zdržanlivosť, uviedol v pondelok (15. 4.) podľa ruskej štátnej agentúry TASS hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Reagoval tak na sobotňajší vzdušný útok Iránu proti Izraelu. Rusko, ktoré už vyše dva roky vedie rozsiahlu vojenskú agresiu proti Ukrajine, je v prípade situácie na Blízkom východe podľa Peskovho „výlučne pre politické a diplomatické“ urovnanie.

„Ďalšia eskalácia nie je v ničom záujme. Preto sme samozrejme za to, aby sa všetky nezhody riešili výlučne politickými a diplomatickými metódami,“ uviedol hovorca ruského prezidenta novinárom v reakcii na víkendové dianie na Blízkom východe.

Irán vyslal v sobotu večer proti Izraelu vyše 300 dronov a rakiet, ktoré napokon aj vzhľadom na zapojenie zahraničných partnerov Izraela do obrany nespôsobili významnejšie škody. Útok bol odvetou Teheránu za skorší útok na jeho konzulát v Damasku, ktorý pripisuje Izraelu.

Podobne ako v pondelok Peskov sa v nedeľu vyjadrilo ruské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení. Moskva vtedy zároveň citovala Teherán v jeho tvrdení, že vzdušný útok na Izrael podnikol „v rámci práva na sebaobranu“ okrem iného po izraelskom útoku na iránsku diplomatickú misiu v Damasku.

Rusko neodsúdilo úder

Rusko, ktoré má s Iránom blízke vzťahy, pritom neodsúdilo iránsky úder na Izrael, poznamenala agentúra Reuters.

Moskva zároveň vinila západné krajiny z toho, že Bezpečnostná rada OSN kvôli nim nebola schopná na útok na iránsky konzulát „adekvátne reagovať“.

Izrael bol s reakciou Moskvy zjavne nespokojný, upozornil ďalej Reuters. Izraelská veľvyslankyňa v Rusku Simona Halperinová podľa ruskej agentúry RIA Novosti uviedla, že židovský štát očakáva ruské odsúdenie iránskych útokov.

To však vyvolalo disciplinárnu reakciu hovorkyne ruskej diplomacie Marije Zacharovovej. „Kedy naposledy Izrael odsúdil aspoň jeden z kyjevských útokov na ruské regióny?“ uviedla hovorkyňa ruského rezortu zahraničia.

Rusko vo februári 2022 začalo rozsiahlu vojenskú agresiu proti Ukrajine, pričom napadnutej krajine sa útok podarilo na mnohých miestach zastaviť, odraziť a dobyť späť niektoré okupované územia.

Niektoré ruské oblasti pritom začali po invázii hlásiť ostreľovanie a vzdušné útoky zo strany Ukrajiny.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet