Na hlavný obsah

Iránsky útok zafungoval paradoxne v prospech Izraela, upozornil generál Macko

Svet nevenuje toľko pozornosti situácii v Pásme Gazy.

Iránsky útok zafungoval paradoxne v prospech Izraela, upozornil generál Macko
Vľavo generál Pavel Macko vo vysielaní RTVS. Foto: koláž RTVS

Útok Iránu na Izrael nenapáchal skoro žiadne škody. Generál Pavel Macko v relácii RTVS Aktuálne :24 uviedol, že si nemyslí, že by to bol úmysel a že Irán chcel len varovať a dať symbolicky najavo svoju pozíciu.

Macko zdôraznil, že Irán odvetu sľuboval. „To, že ten útok bol relatívne neúspešný a škody boli malé, treba dať kredit izraelským obranným silám a spojencom. Tí vo vzduchu pomáhali likvidovať drony a strely s plochou dráhou letu. Útok svojím charakterom a rozsahom dimenzovali tak, že v krátkom čase mal zasýtiť protivzdušný systém Izraela, aby aspoň časť prešla,“ uviedol.

Iránsky útok zafungoval paradoxne v prospech Izraela, upozorňuje Macko. Pozornosť sa odvrátila na väčší konflikt, tým pádom Izrael už nie je pod takým ostrým tlakom za operácie v Pásme Gazy.

Dodal však, že Izrael nemá úplne rozviazané ruky. „Ale bude mať väčšiu odvahu tú operáciu vykonať, lebo hlavná pozornosť je presmerovaná inde,“ povedal.

Vyostrenie konfliktu na Blízkom východe by malo aj ekonomické dosahy. Irán má schopnosť uzamknúť celý Hormuzský prieliv a tým pádom Perzský záliv. „V prípade veľkej konfrontácie by nás čakali aj hospodárske dosahy a veľká kríza,“ uzavrel Macko.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet