Na hlavný obsah

Na rokovaní Bezpečnostnej rady OSN odzneli výzvy na zdržanlivosť. Izrael nevylúčil odvetu za iránsky útok

Ako Izrael na bezprecedentný vývoj mieni zareagovať, zatiaľ nie je jasné.

Na rokovaní Bezpečnostnej rady OSN odzneli výzvy na zdržanlivosť. Izrael nevylúčil odvetu za iránsky útok
Na snímke zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Foto: TASR/AP

Iránsky útok na Izrael dostal Blízky východ na pokraj katastrofy, ľudia v regióne čelia skutočnej hrozbe ničivého konfliktu, povedal na rokovaní Bezpečnostnej rady OSN generálny tajomník svetovej organizácie António Guterres.

On aj ďalší diplomati volali po zdržanlivosti, zatiaľ čo izraelský predstaviteľ nevylúčil odvetu a s iránskym veľvyslancom si vymenil obvinenia z terorizmu.

BR OSN zasadala na žiadosť izraelského veľvyslanca pri OSN Gilada Erdana deň po tom, ako Teherán a jeho spojenci vyslali na Izrael vyše 300 dronov a rakiet v odvete za bombardovanie iránskeho konzulátu v Damasku.

Bolo to prvýkrát, čo Irán priamo zaútočil na židovský štát, s ktorým v posledných desaťročiach viedol „tieňovú vojnu“.

„Ľudia v regióne sa stretávajú so skutočnou hrozbou ničivého, plnohodnotného konfliktu. Teraz je chvíľa na to uvoľňovať napätie. Teraz je chvíľa na maximálnu zdržanlivosť,“ vyhlásil Guterres.

Podobné výzvy prichádzali aj od ďalších rečníkov pri rokovaní Bezpečnostnej rady, ktorá ale nemala na programe žiadnu rezolúciu.

Americký predstaviteľ Robert Wood uviedol, že cieľom Washingtonu je znížiť napätie. Ďalšie krajiny vrátane Ruska a Číny odsúdili útok v Damasku, ktorý je pripisovaný Izraelu, pričom čínsky zástupca ho označil za hrubé porušenie medzinárodného práva.

Biden a Blinken sa rozprávali s viacerými krajinami

Americký prezident Joe Biden a šéf americkej diplomacie Antony Blinken tiež v noci na pondelok (15. 4.) telefonicky hovorili o iránskom útoku na Izrael s predstaviteľmi blízkovýchodných krajín vrátane Jordánska, Saudskej Arábie či Egypta. 

Regionálne veliteľstvo amerických ozbrojených síl CENTCOM v pondelok uviedlo, že cez víkend zneškodnilo viac ako 80 dronov a najmenej šesť balistických rakiet vypálených k Izraelu z Iránu a Jemenu.

Izraelský veľvyslanec v prejave na pôde BR OSN vymenoval mnohé incidenty s iránskou stopou z posledných rokov, označil Irán za teroristický štát a prirovnal ho k nacistickému Nemecku.

Medzinárodné spoločenstvo sa podľa neho musí zobudiť a uvaliť na Irán všetky možné sankcie, „kým nebude neskoro“. Iránsky vzdušný útok označil za „akt čírej eskalácie, ktorý môže zatiahnuť celý región a svet do vojny“. Izrael si podľa Erdana vyhradzuje právo na odvetné kroky.

Reakcia zatiaľ nie je jasná

Ako Izrael na bezprecedentný vývoj mieni zareagovať, zatiaľ nie je jasné. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však v sobotu vyhlásil, že žiadny útok nezostane bez odpovede.

Iránsky veľvyslanec pri OSN Amír Saíd Iravání vyhlásil, že Irán v noci na sobotu nedeľu (14. 4.) konal v sebaobrane a preukázal zdržanlivosť, keďže cielil len na vojenské ciele a snažil sa minimalizovať riziko civilných obetí.

Naopak Izrael vykresľoval ako teroristický „režim“, najmä v súvislosti s vojnou v Pásme Gazy.

Veľvyslanec dodal, že Teherán nemá v úmysle púšťať sa do konfliktu s USA. Avšak „ak Spojené štáty začnú vojenské operácie proti Iránu. Irán využije svoje neodmysliteľné právo na primeranú odpoveď“.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet